L'equip de govern de Girona (CiU) ha presentat per al 2016 un pressupost de 107.142.532,95 euros, dels quals 6,7 milions estaran destinats a inversions. Entre les més importants hi haurà el trasllat de la biblioteca Ernest Lluch a la Casa de Cultura (400.000 euros), una partida de més de 500.000 euros per al fons Santos Torroella i el projecte de reforma de la Casa Pastors i uns 150.000 euros per adequar una nau on s'emmagatzemaran les obres d'art que no s'estiguin exposant. A més, també es reservarà una partida per al projecte del futur Centre de la Cançó, que CiU vol ubicar a l'antic cinema Modern.

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, va explicar ahir que el pressupost de 2016 creixerà un 2,5% respecte al d'aquest any. Pel que fa a les inversions, augmentaran un 6,35%, passant de 6,3 a 6,7 milions d'euros. D'aquests, una bona part (al voltant de tres milions) es destinaran a la millora dels carrers: des del pla d'asfaltatge fins a la millora de l'accessibilitat, entre altres. A més, 1,2 milions estaran reservats als pressupostos participats, igual que aquest any.

Una de les principals inversions de 2016 consistirà en el trasllat de la biblioteca Ernest Lluch, que en aquests moments es troba dins del centre cívic de Pla de Palau-Sant Pau, a la Casa de la Cultura, al centre de Girona. L'Ajuntament hi destinarà 400.000 euros, i l'espai que deixarà buit servirà per ampliar el centre cívic. També es destinarà una partida de més de mig milió d'euros a la compra del fons Santos Torroella, que s'ha de pagar en set anys. Aquest any, però, també es preveu treure a concurs arquitectònic per a la reforma de la Casa Pastors, on hi haurà el futur Museu d'Art Contemporani on s'exposarà el fons. D'altra banda, el consistori també destinarà entre 100.000 i 150.000 euros al centre integral de custòdia de béns, una nau on es podran mantenir en bones condicions les peces d'art de la ciutat que no s'estiguin exposant. Finalment, també s'han reservat diners per poder encarregar el projecte per al Centre de la Cançó, que volen situar al Modern. A més, Planas va explicar que encara queden algunes inversions per acabar de definir.

Pel que fa a les àrees, Planas va explicar que el pressupost de Serveis a les Persones, que ha crescut un 58% en els últims quatre anys, es mantindrà més o menys igual, malgrat que s'han acabat alguns convenis i s'han reajustat algunes partides. Així, per primer cop es destinaran 80.000 euros per al material dels voluntaris de Protecció Civil, mentre que també hi haurà 110.000 euros en ajuts per pagar el lloguer de pisos socials i 120.000 euros més destinats a aquelles famílies que, malgrat se'ls hagi rebaixat el preu del lloguer (i pevi informe de Serveis Socials), no puguin pagar. A més, es mantindran els 85.000 euros del pla de contingència per a emergències.

Pel que fa a ocupació i promoció, es destinaran 100.000 euros a l'Agència de Promoció Econòmica i 75.000 euros al foment del desenvolupament local, per tal de garantir l'"equilibri" entre el petit comerç i les grans superfícies.

Cultura i turisme es mantindran com dos dels principals motors econòmics de la ciutat, i les beques Kreas passaran de 50.000 a 100.000 euros (tal com van acordar amb ERC-MES pel cartipàs). Finalment, la partida de Medi Ambient també creixerà un 1,41% (262.000e euros més) amb l'objectiu de convertir Girona en una ciutat realment verda.

Pel que fa a la despesa corrent, augmentarà un 1,21%. En aquest sentit, cal tenir en compte que es posarà en marxa l'antiga central elèctric del Molí, que inclourà un menjador per la la gent gran i locals per a entitats i veïns.

CiU, que governa en minoria, haurà de buscar socis que donin suport al pressupost. L'objectiu és aprovar-lo el 21 de desembre.