L’Ajuntament de Girona encara no ha sancionat els amos del Vol Gastronòmic quan es compleixen dos mesos des que es va desmuntar. L’estructura hauria d’haver desaparegut del carrer Santa Clara a finals de juliol, però els seus responsables no la van demuntar fins a finals de setembre. L’Ajuntament va anunciar que se’ls sancionaria per haver ocupat la via pública durant dos mesos sense permís (ja que havien demanat pròrroga però no se’ls va concedir), però de moment encara no se’ls ha imposat la multa ni se sap de quin import serà. La regidora d’Urbanisme i Activitats, Marta Madrenas (CiU), ja va explicar en el seu moment que havien posat el cas en mans dels serveis jurídics del consistori perquè volien evitar que l’empresa pogués recórrer la sanció. En aquests moments, el procediment administratiu ja ha començat i està seguint el seu curs.

Des de l’oposició, però, consideren que aquest procés s’està allargant massa. La CUP, per exemple, creu que això és una mostra més del «tracte de favor» que va tenir en tot moment el Vol: «Si sempre se’ls ha estat fent un tracte de favor, òbviament ara costa multar-los», indica la seva portaveu, Laia Pèlach. Segons la regidora independentista, quan hi ha altres casos d’ocupació de via pública de seguida s’adverteix i es multa l’establiment implicat, i el procés no sol ser tan lent com en aquest cas.

El PSC, a banda d’estar preocupat per la lentitud del procés, no veu clar que se li cobrés una taxa de bar-xurreria i no de restaurant. Per això, va demanar explicacions a l’Ajuntament, que li va respondre que en les ordenances de 2014 no hi havia cap categoria per a una «estructura no permanent desmuntable destinada a l’activitat de cuina-demostració» com era el Vol. Així doncs, tenint en compte que no tenia cuina i que només escalfava aliments que havien estat cuinats en altres llocs, van considerar que no es podia qualificar de restaurant. Aquestes explicacions, tanmateix, no han acabat de convèncer els socialistes, que han decidit portar el tema de la taxa a un òrgan superior de la Generalitat, perquè ho examini.

Des de Ciutadans també estan preocupats per la qüestió i per això entraran una pregunta per escrit , per tal de saber quan es posarà la sanció, de quina manera i amb quins terminis. El seu regidor, Jean Castel, també adverteix que en altres casos d’ocupació de via pública no hi ha hagut aquesta lentitud. «Hauria d’haver-hi els mateixos tempos per a tothom, perquè sinó és un greuge comparatiu», indica.

Finalment, la regidora del PP, Concepció Veray, creu que és una mostra més de la «lentitud amb què ho fa tot el nou equip de govern», des de la sanció del Vol fins a altres qüestions com el projecte del Modern. En el cas del Vol, alerta que seran «molt exigents» i que no només caldrà estar a sobre perquè posin la sanció, sinó també perquè la cobrin.