El Mercat del Lleó és el protagonista d'un pla pilot a la ciutat de Girona que té com a objectiu conscienciar i evitar el malbaratament dels aliments i ajudar a les persones que més ho necessiten. La iniciativa consisteix a recollir periòdicament els productes alimentaris que les diferents parades del mercat descarten (per exemple perquè tenen defectes i no s'han pogut vendre) per repartir-los entre les entitats socials de la ciutat i vagin a persones amb necessitats.

El pla és fruit de la col·laboració de l'Ajuntament de Girona, l'Associació Naturalistes de Girona (ANG), els paradistes del Mercat, l'Associació d'Hostaleria de Girona i el col·lectiu Girona Bons Fogons. Segons van explicar els seus responsables, la iniciativa parteix de la necessitat de "reflexionar" sobre la gran quantitat d'aliments que es llencen a la brossa, no només des dels establiments sinó també per part dels ciutadans.

En aquest sentit, el regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, va treure a la llum algunes xifres. Cada ciutadà desaprofita a Catalunya 35 quilograms de menjar a l'any. En termes econòmics, signifiquen 112 euros l'any. En total al territori català es perden 780 milions d'euros a l'any. "Ens ha de fer reflexionar", va suggerir Ribas, i per això s'ha ideat el "pla pilot" amb el Mercat per també "ajudar a la gent que més ho necessita". "L'Ajuntament -prosseguia- vol agafar el lideratge", i cal que els ciutadans es "conscienciïn", deia recordant la frase dels avis de "no deixar res al plat" i servir-se el que es menjarà.

De moment, el pla pilot es farà al Mercat, van explicar, ja que cal una logística per transportar i repartir als aliments i veure com funciona. Falta per decidir les entitats beneficiàries dels aliments.

Per la seva part, el president de l'ANG, Enric Cortiñas, va explicar que la iniciativa va néixer en un dinar popular i que ha derivat en un conjunt de tallers per ensenyar a reaprofitar les sobres i reduir els residus en un context on hi ha gent no pot accedir a aliments frescos.

Des de l'hostaleria, el seu president, Josep Carreras, va afegir que cal "transmetre aquests valors", mentre Toni Vallory, de Girona Bons Fogons, va remarcar la necessitat de recuperar la cultura culinària catalana de reaprofitament que "s'ha anat abandonant".

Taller per aprofitar les sobralles

El pla pilot es va presentar en el marc de la Setmana de la Prevenció de Residus. Tot seguit, a l'Aula Gastronòmica del Mercat, l'ANG i l'Associació Menjadors Ecològics van impartir el taller "El valor dels aliments. Taller d'aprofitament d'aliments" elaborant receptes amb sobralles comercials d'aliments recollits al Mercat.