Una vintena de delegats dels sindicats presents a la Taula General de la Funció Pública van fer ahir una tancada a la seu de la Generalitat a Girona per a exigir el retorn de la paga extra i d'altres drets laborals "robats" als funcionaris en les retallades de l'any 2012. ?Divuit representants de tots els sectors -sanitat, educació i administració- i sindicats: CCOO, UGT i IAC- presents a la mesa de la Funció Publica van entrar ahir a la tarda a la la seu de la Generalitat carregats amb sacs de dormir, termos i menjar i hi han passat la nit en suport a una altra tancada sindical al Depatament d'Empresa i Ocupació, a Barcelona, per reclamar una proposta amb data per a la recuperació dels drets laborals perduts el 2012, com la paga extra o els dies de permís per antiguitat. La protesta arriba després que la darrera reunió de la Taula, celebrada ahir al matí, tornés a acabar sense acord.

"Som aquí per donar suport als companys que s'han tancat a Barcelona perquè la Generalitat no està disposada a negociar res", va explicar Quim Casas, portaveu d'UGT. "Igual que s'està fent de manera simultània a Lleida, Tarragona i tot el territori, som aquí per pressionar l'administració i que s'adoni que el tancament en banda s'ha d'acabar", va afegir.

La representant de Comissions Obreres, Maria Àngels Rodríguez, va assegurar que "no demanem res extra, simplement el que ens van robar el 2012", i va afegir que, de les 17 comunitats autònomes que hi ha a l'Estat, en 14 els treballadors públics ja han començat a recuperar els seus drets i Catalunya "és l'única que no ha començat a negociar absolutament res".

"Per més que ho hem intentat, la resposta sempre és la mateixa, que és un govern en funcions... però bé que legislem per altres coses", va concloure la portaveu de Comissions.

"Ajuntaments i diputacions han començat a retornar els drets als seus treballadors, només els de la Generalitat no els hem recuperat", va dir Casas.

Per la seva banda, la portaveu d'IAC, Laura Iglesias, va reclamar al Govern que deixi enrere les retallades i que doni "dignitat" a les condicions de treball de la funció pública perquè, de retruc, això afecta la resta de la ciutadania.

L'acció, feta de manera coordinada amb la resta de capitals catalanes, acaba a les 9 del matí d'avui, quan està previst que surtin per presentar les seves demandes a la Generalitat i dirigir-se a la concentració convocada a la plaça Sant Jaume de Barcelona que coincidirà amb una reunió del Govern en funcions.

Tancament a Barcelona

En paral·lel, els tres sindicats també han passat la nit a la seu del Departament d'Empresa i Ocupació del carrer Sepúlveda de Barcelona per exigir que el Govern no presentés una proposta a la mesa. Després d'aquesta decisió els tancaments es van generalitzar a les delegacions del carrer Rivadeneyra, a la plaça Urquinaona, a la seu de l'ICS del carrer Balmes amb Gran Via i a les tres capitals.

El representant de CCOO, Xesús González, va explicar a l'Agència Catalana de Notícies que la reunió d'aquest dilluns "no ha anat bé i no s'ha presentat cap novetat". El dirigent de CCOO va afegir que el Govern "no garanteix" la restitució de les tres quartes parts de la paga extra del 2012, malgrat, va subratllar, la disponibilitat dels sindicats d'aconseguir un acord flexible com el que s'ha tancat en altres comunitats, on s'ha arribat al compromís de pagament d'aquesta retribució del 2012 durant els anys 2016 i fins i tot 2017. El representant de CCOO diu que el Govern es nega a negociar el retorn d'aquesta retribució del 2012 perquè no vol renunciar al descompte del 5% dels salaris que es va imposar el 2012 en el marc de l'ajust pressupostari per reduir el dèficit públic.