La CUP-Crida per Girona va denunciar ahir davant dels Mossos d'Esquadra l'acte de presentació dels llibres Los mitos del franquismo i Sonaron gritos y golpes a la puerta, de Pío Moa, que es va celebrar a la tarda. La formació independentista va considerar que es podien incórrer en els delictes tipificats a l'article 510 del Codi Penal d'"incitació a l'odi" o "trivialització de delictes de genocidi", i per això va demanar que se suspenguessin. Al final, l'acte, organitzat per l'associació Gerona Inmortal, es va poder fer amb normalitat. Tot i que va aparèixer una pintada de denúncia, ningú va provocar cap aldarull. Tres patrulles de Mossos van vigilar l'esdeveniment.

La CUP va al·legar que l'autor dels llibres "banalitza i nega" els crims del franquisme, alhora que "incita a l'odi" cap a aquells col·lectius que durant el franquisme van patir la violència de la dictadura. El regidor Lluc Salellas va considerar que "no es pot permetre" que un autor que "banalitza" els crims del franquisme, que els nega i "escriu cartes i articles on s'incita clarament a l'odi cap als col·lectius que durant el franquisme van patir la violència de la dictadura del franquisme", pogués celebrar un acte amb normalitat. En aquest sentit, Salellas va recordar que el Codi Penal preveu penes de presó i multes per a tots aquells que incitin a l'odi, produeixin material de distribució per facilitar l'odi cap a tercers o enalteixin geneocidis o crims contra la humanitat.

Per aquest motiu, ahir al matí van presentar denúncia als Mossos, perquè ho portessin als jutjats de Girona per la via d'urgència i que aquest últim ordenés la suspensió de l'acte. Al final, però, la presentació es va poder dur a terme, ja que cap membre de la CUP ni de cap altra associació es va presentar a la xerrada. Primer es va fer una presentació oberta a la premsa i tot seguit una conferència a porta tancada. L'únic que va aparèixer va ser una pintada a l'exterior del local. Tres dotacions dels Mossos, tanmateix, van controlar que no es produïssin incidents.