L'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc) proposa a l'Ajuntament de Girona crear un «banc bo» per tal que les persones de classe mitjana que hagin estat desnonades tinguin l'oportunitat de recuperar la seva vivenda a un preu just. A més, l'entitat aplaudeix que el consistori multi les entitats bancàries que tenen pisos buits, ja que, més enllà de les dificultats per cobrar-les, tenen un efecte exemplaritzant.

El president d'Ausbanc, Luis Pineda, va aplaudir ahir el gest de l'Ajuntament de sancionar les entitast bancàries amb immobles buits des de fa més de dos anys, per promoure així que les vivendes deixin d'estar tancades i compeixin amb la seva funció. «Ens sembla lògic i raonable», va indicar. Pineda, però, explica que Girona podria fer «un pas més» i participar en la creació conjunta d'un «banc bo» per facilitar que les persones que hagin estat desnonades puguin recuperar la seva vivenda.

Segons va explicar Pineda, el «banc bo» hauria de ser una societat integrada per diferents entitats, com ara la pròpia Ausbanc, l'Ajuntament i altres administracions o entitats que poguessin aportar capital i que s'hi volguessin afegir. La seva tasca consistiria en comprar immobles a les entitats bancàries per poder-los vendre de nou a les famílies que han estat desnonades i que per tant s'han quedat sense casa. Aquesta venda es faria a un preu més baix i amb els interessos del mercat, que no fossin abusius. Segons Pineda, una iniciativa similar ja s'ha dut a terme amb èxit a Uruguai. «A vegades la gent necessita un segona oportunitat», va indicar, «especialment si són gent de classe treballadora que en un moment determinat s'ha quedat sense feina».

Pineda va explicar que aquesta és la idea general, tot i que els detalls s'haurien d'acabar de definir. Per exemple, s'hauria de determinar de quina manera es fa el pagamen, ja que hi hauria diverses opcions, des de lloguer amb opció a compra fins a préstecs personals. El responsable d'Ausbanc també va defensar un sistema en què els propis familiars i veïns puguin avalar el comprador.

De moment, Ausbanc encara no ha presentat la proposta formalment a l'Ajuntament ni a la Taula d'Habitatge, però s'ha mostrat disposat a parlar-ne si el consistori s'hi mostra interessat.

Finalment, Pineda també va recordar que la clàusula sòl ha estat declarada nul·la pel Tribunal Suprem en quatre sentències dels advocats d'Ausbanc. En aquests moments, va indicar, el Tribunal de Luxemburg està pendent de resoldre sobre la retroactivitat d'aquetsa nul·litat, que és el que ells defensen.