Quan en Xavi Garriga va comprar un pis nou a Salt el 2012 a l'edifici només hi vivia una família, però la promotora els va garantir que la resta de pisos es vendrien. Poc després, l'empresa -que anava amb Catalunya Caixa- va fer fallida i van quedar-se sense interlocutor. Ara, a l'edifici només hi viuen tres famílies i hi ha 27 pisos buits. Fa més d'any i mig que tenen la llum de la comunitat tallada, no tenen ascensor i la porta del pàrquing no va. Els dos edificis són ara de la Sareb, però ningú els dóna una solució. «La comunitat té un deute de més de 14.000 euros i és injust que tres veïns haguem de pagar pel manteniment de tot un edifici», indica.

Garriga, la seva dona i la seva filla de dos anys viuen al número 18 del carrer Pau Masó, una zona que es va desenvolupar amb la bombolla immobiliària i on, a dia d'avui, hi ha molts pisos buits. La seva promoció es va començar a construir el 2006 i la van impulsar la promotora Eugesa conjuntament amb la desapareguda Caixa Catalunya. Quan ells hi van anar a viure, només hi havia una família, però no es van preocupar. «Ens van dir que no passava res perquè la majoria dels pisos estiguessin buits, que s'anirien venent i que mentrestant no ens faltaria res, que no havíem ni de pagar la llum de la comunitat», relata Garriga.

Segons l'afectat, quan les coses es van començar a complicar van deixar d'agafar-li el telèfon. Passats uns mesos, van trobar-se que la llum va deixar de funcionar i, per tant, tampoc els anava l'ascensor ni podien obrir amb el comanament la porta del pàrquing. A més, tampoc poden usar l'ascensor per accedir a l'aparcament, on tenen trasters. Els veïns diuen que l'edifici s'està degradant, ja que ningú es fa càrrec del manteniment de les zones comunes. Això sí, hi ha quatre vigilants que controlen que ningú ocupi els pisos.

Quan van començar a fer gestions per saber què havia passat, l'agent API que els havia venut el pis els va comunicar que la promotora havia fet concurs de creditors i que ara era un administrador concursal qui la gestionava. Segons han pogut saber, ara el bloc està en mans de la Sareb. Tot plegat fa que els veïns no trobin cap interlocutor clar per poder solucionar el seu problema. A més, es troben que si volen tornar a donar-se d'alta la comunitat acumula un deute de més de 14.000 euros: 8.000 amb l'empresa d'ascensors i 6.000 amb Endesa.

Garriga ha anat a demanar ajuda a diversos organismes i, fins i tot, ha redactat una carta denunciant la situació al Síndic de Greuges que li ha estat retornada. «Em diuen que com que l'edifici és de la Sareb haig d'adreçar-me al Defensor del Pueblo», apunta. També ha anat a l'Ajuntament de Salt, que els vol adjudar però admet que la situació és complicada.