La lectura no sempre és una experiència agradable, a vegades és molt decebedora. A mi m'ha passat llegint el darrer informe del Conca, el Consell Nacional de Cultura i les Arts. I no em refereixo al contingut que és reflexiu i propositiu o per la versemblança o l'exactitud del que s'hi exposa, que no ho poso en dubte, no, ho dic pel pessimisme total que destil·la. És pitjor que una novel·la negra, negríssima, d'aquelles en què mor fins i tot el corrector.

Els gràfics de les darreres pàgines són demolidors, no hi ha res, absolutament res en ells que denoti un bri d'esperança o un brot verd d'aquells que només saben veure els sociòlegs o els economistes a sou de les administracions. No, totes les gràfiques apunten cap a baix, tot cau. En aquest país, pel que fa referència a la cultura, podem dir no tan sols que estem en números vermells, és que estem en bancarrota total.

Em diran que sóc pessimista? Llegeixin l'informe, facin el favor! Les llibreries tanquen, els ateneus i les associacions baixen les seves activitats a la meitat, totes les activitats culturals practicades per la població decreixen, els treballadors del sector cultural han passat en massa a l'atur i la despesa que dedica la Generalitat a tot aquest assumpte ha caigut al 0,7%. Sí, ho han llegit bé, de cada 100 euros que ingressa la Generalitat, només 70 cèntims els inverteix en cultura. Podríem estar contents per allò de «més baix no podem caure...», però no s'ho creguin pas, les lleis de Murphy són implacables.

En qualsevol altre país normal, un articulista com jo acabaria el seu article demanant la dimissió del ministre del ram, en el nostre cas, del conseller. Jo no ho faré pas, perquè ja no em queda esma, el que pregunto és com carai el senyor Mascarell ha aguantat el tipus durant tant de temps per arribar a aquest resultat? Com s'ho ha fet? On ha deixat la seva dignitat -que estic segur que la té- cada dia en entrar al seu despatx? Un despatx i una administració que, cal dir-ho, es menja el 15% del pressupost de la conselleria. Bona nit i tapa't.