L'institut Vallvera de Salt compleix 25 anys des que va néixer, el 8 de novembre de 1990.El centre es va traslladar a les instal·lacions actuals el 6 de juny de l'any 2008. L'acte inaugural va consistir en l'entrega de premis del concurs per trobar el logo dels 25 anys. A la imatge, Francesc Simon i l'alumna guanyadora.També es va realitzar una castanyada popular.El centre educatiu està ubicat molt a prop de l'antiga Coma Cros.

L'institut Vallvera de Salt està de celebració: compleix 25 anys des que va néixer el 8 de novembre de l'any 1990 -encara sense nom i amb poc professorat- com a secció de Formació Professional depenent de l'escola de Sant Narcís. I per commemorar aquesta efemèride, ha organitzat i està planificant diferents activitats festives que es desenvoluparan al llarg de tot el curs i que comptaran amb la participació dels més de 1.000 alumnes i 100 professors que actualment conformen aquest centre educatiu. Així ho va explicar a Diari de Girona el seu director des de fa cinc anys, Francesc Simon, qui ja va avançar que entre els actes més significatius hi haurà l'edició d'un llibre que recollirà la història del Vallvera o una exposició fotogràfica dels 25 anys que es farà a la Factoria Cultural Coma Cros. "El professorat, de manera voluntària, ha creat una comissió per planificar les activitats i recollir les aportacions que puguin fer els alumnes. La idea és que hi participi tothom" va remarcar Simon.

De moment però, les celebracions ja han començat. A finals del mes d'octubre es va organitzar una castanyada popular gratuïta per a tots els alumnes i el passat 10 de novembre va tenir lloc, a la sala Polivalent del centre, la inauguració oficial de l'aniversari amb el lliurament dels premis del concurs de dibuix per trobar el logo commemoratiu i la presentació d'un gran pastís realitzat des de l'àrea de plàstica. "Aquest acte el vam fer de portes endins i dos dies més tard de la data oficial, perquè el 8 de novembre queia en festiu" va detallar el director del Vallvera qui va afegir que en les pròximes setmanes es farà també una representació dels Pastorets i una xocolatada.

Pàgines testimonials

Paral·lelament a tots aquests esdeveniments, el centre ja ha posat en marxa l'elaboració d'un llibre que no només recollirà els seus 25 anys d'història, sinó que aplegarà diferents testimonis de persones que estan o han estat vinculades amb el Vallvera. "La voluntat és explicar entre tots com va començar, amb un claustre de només set professors -i ocupant uns locals de la parròquia de Sant Jaume de Salt- i com a poc a poc va créixer fins a arribar a esdevenir l'únic centre de la província de Girona que compta amb Formació Professional Bàsica", subratllava Simon, qui va recordar que les instal·lacions que ocupa actualment l'institut van ser inaugurades el 6 de juny de 2008 per donar resposta al creixement de l'oferta educativa i el nombre d'alumnes.

El llibre, que tindrà aproximadament unes 100 pàgines, serà presentat el dia 22 d'abril -el 23, diada de Sant Jordi, cau en festiu- i en un acte oficial en el qual es convidarà diferents autoritats, a algunes de les quals també se'ls ha demanat o se'ls demanarà que col·laborin en el pròleg. "Ens agradaria que hi intervinguessin l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, la regidora d'educació i joventut, Núria Tió i la de cultura, Eva Rigau, així com alguna persona experta en pedagogia, antics inspectors d'ensenyament i directors que han passat per la casa i representants de l'equip formatiu actual" explicava el director. "La idea és fer un recull amè que sigui un record per als que hi varen ser i els que hi són" va afegir Simon.

Aquest, però, no serà l'únic acte destacat de la celebració, ja que també tenen previst realitzar una exposició fotogràfica que recorri el quart de segle d'història del Vallvera a la Factoria Cultural Coma Cros. Una mostra en la qual participaran activament els alumnes de secundària, ja que ells seran els encarregats de cercar per cada any -de 1990 a 2015- les notícies més impactants que es van produir a Salt, Catalunya i arreu del món. "Aprofitem una mica l'excusa dels 25 anys per treballar diferents projectes a nivell de centre" reconeixia Simon. D'altra banda també s'organitzaran unes jornades familiars perquè els pares "s'impliquin en l'educació dels seus fills" o es desplegarà una gran pancarta a la façana de l'institut per recordar que aquest, és un any de celebracions al Vallvera.

L'acte de cloenda tindrà lloc l'últim dia del curs 2015-2016 -el 21 de juny- i podria comptar amb la participació de la colla castellera dels Marrecs de Salt i algun grup coral del concurs musical de TV3 Oh Happy Day. "Encara hi estem treballant però pinta que ho podrem fer" concloïa Francesc Simon.