Girona va donar ahir l'últim adéu a Francesc Pararols i Mercader, històric dirigent del PSUC i aviador de l'exèrcit rus en contra els nazis. El tanatori es va omplir de gom a gom amb familiars, amics i companys de política, especialment d'Iniciativa per Catalunya-Verds, el partit al qual va estar vinculat tota la vida. El coordinador d'ICV a la demarcació, Marc Vidal, va destacar que Pararols sempre es va mantenir fidel a uns ideals i va lluitar per defensar la dignitat humana, la llibertat i la democràcia. El seu fill, Alexandre, va recordar-lo com un home molt treballador, meticulós i seriós, però a la vegada de la broma, «simpàtic i xerraire».

Al costat del taüt van lluir les banderes republicana i del PSUC. Entre les desenes de persones que van voler acomiadar-se hi havia el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, l'excoordinador i exdiputat per Girona Joan Boada, l'actual coordinadora a Girona ciutat, Eugènia Pascual, i l'exregidor Joan Olòriz, que ara es presenta amb ERC. També va assistir a l'acte l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, així com els seus precedessors en el càrrec, Joaquim Nadal i Anna Pagans. També s'hi van deixar veure representants d'altres partits d'esquerres, com David Mascort (ERC) o Lluc Salellas (CUP), així com el defensor de la Ciutadania de Girona, Ramon Llorente, i exregidors com Francesc Francisco-Busquets.

En el seu parlament, Vidal va qualificar Pararols de «gegant» per tot el que li va tocar viure -ni més ni menys que la Guerra Civil, la lluita contra el nazisme, el franquisme i l'arribada de la democràcia- però també per com ho va viure: amb «fermesa, elegància i exemplaritat ciutadana». Vidal va lloar que no només lluités amb fermesa contra el feixisme i les dictadures, sinó que també ajudés a construir un nou país amb l'arribada de la democràcia, ja que va ser tinent d'alcalde a Girona en el primer govern progressista a la ciutat després de la dictadura, entre 1979 i 1983. També va destacar la «transversalitat d'una persona honesta» i la «petjada reconeguda per tothom» que ha deixat en la societat.