Descobrir la importància que té el color en les postres, com realitzar caldos sense aigua, quina ha estat l'evolució dels arrossos a Can Jubany o on trobar vins ecològics catalans. Aquests van ser ahir, alguns dels secrets revelats durant la celebració de la segona jornada del Fòrum Gastronòmic de Girona que va tenir el vi, la pastisseria i l'arròs com a grans protagonistes i que va atraure, principalment estudiants d'hostaleria i empresaris del ram.

Coincidint amb dia laborable, ja des de bon matí centenars de persones -sobretot alumnes de les diferents escoles d'hostaleria de la província- van omplir el Palau de Congressos i Fires per recórrer els més de 160 expositors, on tan empreses locals com grans multinacionals poden mostrar, fins avui, els seus productes o presentar les últimes tendències i novetats dirigides no només a restaurants i grans distribuïdors sinó també, al petit consumidor. Persones que, com la Montserrat Sastre, són aficionades a la gastronomia i aprofiten aquest esdeveniment per aprendre noves tècniques de cuina. «Tot i que no sóc del món de la restauració, he vingut diverses vegades per fer alguns tallers perquè m'agrada la cuina i en el Fòrum s'hi poden veure coses realment sorprenents» explicava aquesta rosinca.

Ahir però, la majoria de visitants del Fòrum procedien del món de l'hostaleria. Alguns hi assistien únicament per fer una volta i veure els diferents estands mentre que altres, programa en mà, acudien religiosament a cada ponència, classe magistral o taller de la jornada. «Hem vingut perquè ens dediquem a l'hostaleria i avui com que teníem festa hem aprofitat per venir a fer contactes, tastar productes i veure les novetats», deien en Martí Boada i la Fina Bonada, de Sant Julià de Llor. «De moment, ho trobem tot fantàstic» afegia en Martí, mentre degustava un iogurt. En Miquel Soria, en canvi, ja feia cua per assistir al taller «La importància del color en les postres de cuina» a càrrec de la rebostera Alejandra Hurtado. «Sóc cuiner i intento fer totes les activitats. Ara tenia una estona lliure i aquest taller m'ha interessat» explicava aquest jove de Vilafranca del Penedès, que avui tornarà al Fòrum. «Sempre es veuen coses noves i és una gran oportunitat per retrobar amics i coneguts» afegia Soria.

I mentre cuiners, crítics o gurmets buscaven els millors productes, comercials i empresaris aprofitaven cada petita ocasió per donar-se a conèixer entre els visitants, alguns més especials que altres. «Acaba de venir en Josep Roca i els nostres caves li han agradat molt» explicava Carles del Amor, de Caves Montesquius. «És el primer any que venim i el que veiem és que hi ha més estudiants que professionals. Els empresaris haurien d'estar identificats per saber amb qui tractem» proposava aquest empresari de Sant Sadurní d'Anoia. Uns metres més enllà, en Jaume Uñó de Can Galderic, animava els joves a tastar els productes del seu estand. «Nosaltres fem fruita seca. I com que som membres de l'Slow Food, aquest any hem convidat altres membres del Vallès Oriental i Occident a venir al nostre estand a oferir els seus plats i productes a restauradors i visitants» remarcava Uñó qui afegia que aquesta «és una molt bona fira». Justament l'Slow Food va ser un dels protagonistes de la jornada inaugural de la cita gastronòmica a través de la conferència de l'ideòleg d'aquest moviment nascut als anys 80, Carlo Petrino, qui va reivindicar la cuina de proximitat, ecològica i sostenible. La presència de l'Slow Food però, no va ser l'única novetat per als visitants, els quals van poder veure des d'un recipient que permet cuinar amb nitrogen líquid davant dels comensals, plàncton liofilitzat per potenciar el gust dels plats o fins a una màquina per fer sushi a gran escala.

Actes destacats del dia

La pastisseria va centrar la majoria de les sessions d'ahir, com la del mestre gelater Fernando Saénz, que fent duo amb el cuiner Ricard Camarena, van mostrar que els gelats no són només unes postres en una de les sessions de Fòrum Dolç Pastry Revolution, que van continuar la rebostera Alejandra Hurtado i el pastisser Rafa Delgado, qui va parlar de xocolata i espècies. Per la seva part, l'equip format per: Josep Maria Ribé, Enric Rovira, Ramon Morató, Rubén Álvarez, Pere Castells i Íngrid Farré va presentar els resultats d'un llarg i rigorós estudi de nova categorització de la pastisseria.

L'arròs va tornar a ser el protagonista de moltes sessions com les dels cuiners Kiko Moya, Carles Tejedor i Nandu Jubany els quals van elaborar nombrosos arrossos en directe. D'altra banda, a l'Espai Arròs cinc restaurants hi van poder oferir les seves propostes gastronòmiques. També va ser en aquest espai on s'hi va celebrar el I Concurs d'obridors d'ostres Louis i on es van lliurar els premis a «Millor Aparador Gastronòmic 2015», que va ser per a l'establiment Món Gràfic, de Bonastruc de Porta. Finalment el vi va ser el tercer gran protagonista del dia a través de sessions com la de l'expert en vins naturals Joan Gómez Pallarès o l'exposició «Vins catalans ecològics» a càrrec de Laura Masramon.

El Fòrum Gastronòmic de Girona viurà avui la seva última jornada i comptarà amb sessions a càrrec de Dani García, Paco Pérez, Ángel León, Diego Gallegos, Xavier Pellicer o Sergi Vela, entre altres. A més, es durà a terme el Fòrum Vi en el qual assistiran: Assesandro Negrini, Fabio Pisano, Josep Roca, Carlos Orta o Pepe Ferrer, entre altres.