L'Ajuntament de Salt té previst aprovar, en el ple de dilluns, la derogació de l'ordenança de serveis funeraris. L'objectiu és obrir la porta perquè noves empreses puguin prestar els seus serveis a la vila, ja que en aquests moments només ho fa la funerària Mémomora. El consistori confia que, si hi ha més competència, es podran rebaixar els peus, ja que un enterrament costa, en aquests moments, 6.000 euros de mitjana.

Segons explica la regidora responsable de Cementiri, Isabel Alberch (ERC), l'ordenança, que datava de 1999, ha quedat obsoleta, de manera que han decidit derogar-la i no fer-ne cap de nova. A partir d'ara, doncs, Salt dependrà només de la normativa de la Generalitat, molt menys restrictiva.

Alberch explica que l'objectiu de la derogació, a part d'acabar amb una normativa que havia quedat obsoleta, és obrir la porta a què més empreses puguin operar en aquesta vila. Segons explica, l'ordenança que ha estat vigent fins ara és tan restrictiva que, a la pràctica, només permet que una empresa -Mémora- operi a la localitat. Un cop s'hagi eliminat l'ordenança, qualsevol empresa amb llicència funerària podrà operar a Salt, sense que hagi de tenir un local propi al municipi, com s'exigia fins ara. Segons un informe jurídic, aquesta exigència d'un local propi al poble és un requisit prohibit per la Directiva de Serveis. Tampoc s'exigirà la continuïtat dels serveis permanents de forma ininterrompuda les 24 hores al dia i tots els dies de l'any, al considerar l'estudi jurídic que són uns «requisits desproporcionats».

Alberch diu que la voluntat del govern és suprimir obstacles perquè qualsevol empresa amb llicència pugui oferir els seus serveis funeraris a la vila, encara que no hi estigui radicada. L'objectiu és que pugui augmentar la competència i hi hagi més empreses que s'hi dediquin, amb l'esperança que pugui baixar el cost del servei, que actualment voreja els 6.000 euros. Segons Alberch, el 84% dels municipis de Catalunya només tenen una empresa de serveis funeraris, mentre que el 21% de les localitats de l'Estat disposen de més d'una. A Salt volen acabar amb la situació de monopoli i facilitar l'entrada de noves empreses.