«Notifico als serveis d'avisos de l'Ajuntament sis vegades, i amb aquesta set, des del 18 de setembre de 2015, les deixalles que hi ha als rius que passen per Girona, el Ter i l'Onyar. Dia 14 de novembre, al cap de gairebé dos mesos, en lloc de netejar els rius encara hi ha més deixalles». Aquesta és la queixa de Joan Olivet, un veí de l'Escala que sovint ve a Girona i que, segons explica, fa mesos que denuncia sense èxit la brutícia que s'acumula a les lleres.

Segons recorda Olivet, la neteja de les lleres depèn de l'Agència Catalana de l'Aigua, però aquesta no realitza la tasca. Olivet explica que des de l'Ajuntament se'l va informar per correu electrònic que els recursos «són limitats». A més, també se li va dir que es tractava de residus de Fires, però ell recorda que va començar a avisar el 18 de setembre, un mes abans que comencessin les festes. «Una cosa tan essencial com és la neteja dels rius, com pot ser que els costi tant?», es pregunta.

Olivet diu que Girona «té sort que no plogui», tot i que alerta que aquest llarg període sense pluja és excepcional. «Qualsevol dia plourà i, si els rius no estan nets, anirà tot en direcció al mar, a contaminar-lo més del que ja està», indica.

Olivet es mostra disposat a fer de voluntari per netejar els rius gironins. «De fet, una mica de voluntari ja ho sóc. Quan vinc, procuro portar bosses d'escombraries i sempre recullo coses. El lloc que em va més bé per netejar és a sota del pont de la Barca», assenyala.

Per acompanyar el seu escrit de denúncia, Olivet adjunta nombroses imatges del Ter i l'Onyar. En aquestes es poden veure les lleres plenes d'ampolles de plàstic, bosses d'escombraries i, en algun cas, fins i tot senyals de trànsit enfonsats.