96 anys de vida intensaFrancesc Pararols, l'any 2004, en l'acte de celebració dels 25 anys d'ajuntaments democràtics.Pararols i Joaquim Nadal, alçant el puny la nit de les primeres eleccions democràtiques, l'any 1979. Durant l'homenatge que li van retre l'any 2014, acompanyat de la seva dona, Maria López. A casa seva, amb algunes de les condecoracions obtingudes durant la seva etapa com a aviador de l'exèrcit rus.

L'històric dirigent del PSUC a Girona Francesc Pararols i Mercader va morir ahir a l'edat de 96 anys. Pararols, que va lluitar a favor de la república i va ser aviador de l'exèrcit rus contra Hitler, va encapçalar la candidatura comunista a Girona en les primeres eleccions democràtiques, l'any 1979. Va obtenir quatre regidors que van ser clau per convertir Joaquim Nadal en alcalde i portar un govern d'esquerres a la ciutat. Pararols va ser tinent d'alcalde entre els anys 1979 i 1983 i sempre es va mantenir molt lligat a la ciutat, tot formant part del Consell Municipal de la Gent Gran i de la seva revista, El Roure. L'any 2000, l'Ajuntament li va concedir la distinció «Ciutadania» en reconeixement al seu compromís cívic, i el juliol de l'any passat va rebre un sentit i multitudinari homenatge de la mà de la Fundació Nous Horitzons, Joves d'Esquerra Verda i ICV.

Pararols va néixer el 28 de febrer de 1919 a Sant Jordi Desvalls. Va passar els primers anys a Torroella de Montgrí, fins que als 16 es va allistar com a voluntari al segon regiment d'artilleria pesada d'obusos a Girona. La Guerra Civil el va enganxar al quarter Ultònia, i d'allà va marxar cap al front d'Osca per lluitar contra els franquistes. El 1936, amb 17 anys, es va afiliar al PSUC i l'octubre de 1938 va ser seleccionat per ser format a URSS com a pilot de la República. Va anar a parar a Kirovabad (Azerbaidjan).

El final de la Guerra Civil va impedir que pogués tornar a Espanya i, després d'un llarg periple per Rússia, va aconseguir que l'Exèrcit Roig l'admetés per anar a combatre l'exèrcit nazi d'Adolf Hitler. Va arribar a ser-ne coronel i entre 1943 i 1944 va moure's pels pantans i boscos de Bielorússia, tot fent volar vies de tren rere les línies enemigues.

Després de la segona Guerra Mundial va conèixer la seva dona, Maria López, una «nena de Rússia» (basca de naixement però que s'havia criat a Rússia tot fugint de la guerra civil), amb qui es va casar a Moscou. Plegats va tornar el 1956 a Girona, on van passar serioses dificultats, ja que el govern franquista els controlava d'aprop.

Durant la dècada dels 70, Pararols va ser el responsable polític de l'Agrupació Centre de Girona. Amb la mort de Franco, va encapçalar la candidatura del PSUC a les primeres eleccions democràtiques, l'any 1979. Va aconseguir quatre regidors i va decidir donar l'alcaldia a un jove socialista anomenat Joaquim Nadal, facilitant així un govern d'esquerres a la ciutat. La seva fotografia alçant el puny al costat de Nadal la mateixa nit electoral es va convertir en el símbol d'una època.

Pararols va ser regidor entre 1979 i 1983. De 1979 a 1980 va ser tinent d'alcalde i regidor de Sanitat i Serveis Socials, mentre que de 1981 a 1983 va ser regidor delegat de Comerç i Turisme. Després del seu pas per la política mai es va desvincular del seu partit, i va seguir militant i donant suport públicament a ICV.

El veterà comunista va escriure les seves memòries, que es van dividir en dos volums:?Un català a l'Exèrcit Roig i El final del silenci. L'any 2000 va rebre la distinció «Ciutadania», de l'Ajuntament de Girona, en reconeixement del seu compromís civic. Els darrers anys de la seva vida Pararols els va dedicar, entre altres, a treballar pel Consell Municipal de la Gent Gran, tot impulsant especialment la seva revista, El Roure.

El juliol de 2014, el saló de descans del Teatre Municipal va acollir un sentit homenatge organitzat per Nous Horitzonts, Joves d'Esquerra Verda i ICV, que va comptar amb els tres alcaldes democràtics de la ciutat, a banda de nombrosos regidors i ciutadans. En aquest acte es va projectar un documental fet per Marc Planagumà sobre la seva figura: Francesc Pararols. La forja de l'acer. La lluita pels ideals.

L'exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, assegura que Pararols va tenir una vida «plena i intensa», i que la va viure «com un senyor, amb elegància, educació, coratge, compromís i amb un sentit ponderat de la lluita». Nadal, amb qui van ser bons amics, subratlla la importància de la seva implicació política: «Hem de valorar molt positivament els seus anys d'experiència a Rússia, el seu retorn, la seva integració i el seu compromís amb el partit amb el qual va militar tota la vida».

Francesc Pascual, company al PSUC i a l'Ajuntament, el descriu com una persona «molt seriosa però afable», que el va impressionar pel seu «treball, idees i serietat». «Sempre va ser una persona que anava al capdavant i que a més donava exemple», indica.

Finalment, l'excoordinador d'ICV Joan Boada creu que la seva mort significa «una gran pèrdua, no només en l'aspecte familiar o d'amistat sinó per la democràcia». «Per mi era un referent, sempre el consultava a l'hora de prendre decisions importants», recorda.

La cerimònia de comiat es farà demà, a dos quarts de deu del matí, al tanatori de Girona.