Un total de 314 usuaris s'han beneficiat de la tarifa ecosocial de l'aigua durant els quatre primers mesos de la seva aplicació. En total, l'estalvi d'aquestes famílies ha estat d'uns 3.145 euros, segons dades de l'Ajuntament de Girona. El consistori calcula que, al llarg d'un any, les arques municipals deixaran d'ingressar 10.000 euros per aquesta tarifa especial, però el regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, considera que val la pena. "Com més ingressos pugui tenir una família, més ajudarem a la reactivació econòmica", assenyala.

Ara farà un any que l'Ajuntament de Girona va aprovar aquesta mesura, que permet a les famílies més vulnerables estalviar fins un 80 i 90% en les seves factures sempre que no se superin els tres metres cúbics mensuals per persona. A més, se'ls garanteix que no se'ls pugui tallar el subministrament en cas que no puguin pagar. Concretament, la tarifa ecosocial consisteix en un preu reduït de 0,075 euros per metre cúbic, que equival a la meitat (52%) del que costa el bloc 1 i a un 16% del cost del bloc 2. Per no afavorir sobreconsums, aquest preu s'aplica només fins a un màxim de tres metres cúbics per persona i mes. Tot i que la tarifa es va aprovar el desembre de 2014, els tràmits burocràtics van fer que no es pogués començar a aplicar fins al juliol.

L'Ajuntament calcula que hi ha 900 usuaris de Girona, Salt i Sarrià que es poden beneficiar d'aquesta tarifa. De moment, en els quatre primers mesos de funcionament, hi ha 314 usuaris que han aconseguit beneficiar-se'n. En total, aquestes famílies han estalviat conjuntament 3.145 euros. "Això els ha reportat un estalvi molt important", assenyala Ribas.

L'informe inicial preveia que, a causa d'aquesta reducció de la quota, l'Ajuntament deixaria d'ingressar entre 8.000 i 20.000 euros. Al final, el consistori calcula que les arques municipals es quedaran amb 10.000 euros menys l'any, però tot i això creu que val la pena. "Com més ingressos pugui tenir una família, més ajudem a la reactivació econòmica. A més, si les famílies no poden pagar la quota, són diners que tampoc s'acaben ingressant", sosté Ribas.

El responsable de Sostenibilitat no descarta que aquesta tarifa social de l'aigua es pugui estendre a altres àmbits. Ribas recorda que la Generalitat va aprovar un decret sobre pobresa energètica per evitar que es pogués tallar els subministraments a les famílies necessitades que no podien pagar les factures, però que el Tribunal Constitucional la va acabar tombant. Tot i això, recorda que CiU ja ha deixat clar que està disposada a incomplir lleis quan són necessàries pel bé del ciutadà, i per tant no descarta que es puguin obrir ajuts cap a un altre àmbit.