Lantiga presó de Girona ja és història però el seu edifici s'ha reconvertit en un centre obert que ha millorat de dalt a baix les instal·lacions del centre penitenciari del barri del Pont Major.

La millora de l'equipament s'ha traduït en més qualitat de vida per als seus usuaris. Un entorn que els ajuda en el seu camí cap a la reinserció.

La setmana passada el Centre Obert va entrar en funcionament, amb 107 usuaris. Són interns que hi van a dormir i majoritàriament es passen el dia treballant. La seva rutina consisteix a marxar del centre entre les 6 i les 8 del matí i retornar al centre cap a les 8 del vespre. Els cap de setmana, el solen passar a fora, en família.

En una visita feta ahir al centre, el director, Francisco Lisa, va destacar que amb la reforma feta, els interns hi han guanyat en qualitat de vida i que l'objectiu del seu pas pel centre és que retornin a la normalitat. Les obres fetes a l'equipament penitenciari han costat 576.354 euros i les han portades a terme 18 interns que formen part de l'empresa pública Centre d'Iniciatives per a la Reinserció.

Només arribar a la presó ja es nota el canvi d'imatge. D'entrada, encara es poden veure els edificis -uns blocs de pisos- on hi havia hagut els presos que estaven ja en situació de tercer grau, és a dir, en règim obert. Ara estan en desús.

Un cop s'accedeix al Centre Obert sorprèn la seva lluminositat i que no hi ha gairebé cap mesura de seguretat. Han desaparegut els arcs que detectaven si es portaven objectes perillosos o quelcom susceptible de ser intervingut i tampoc hi ha els Mossos d'Esquadra fent vigilància perimetral del centre. Els filats que hi havia en forma de xarxa metàl·lica a tot el perímetre de l'edifici, per evitar fugues, també han desaparegut.

I és que en un centre obert els interns el que fan és signar quan marxen a la feina al matí i després quan hi tornen a dormir. Quan arriben a la presó, els funcionaris els revisen. També hi ha una sala de control amb càmeres de vigilància i les zones on abans hi havia els efectius de vigilància s'han reconvertit en despatxos on treballa un equip multidisciplinari -psicòlegs, educadors, entre altres- que són els encarregats de fer el seguiment del tractament del pres.

El Centre Obert de Girona té una capacitat màxima de 130 persones i acull sobretot interns del Puig de les Basses, de les comarques de Girona. Hi ha adults, joves i dones. Actualment hi ha 107 persones i l'espai per a dones, diu el director, s'ha dignificat. N'hi caben catorze i ara mateix n'hi ha vuit de repartides en habitacions. Les antigues cel·les només acullen dos interns, quan abans havien arribat a tenir-ne sis. Les anomenen habitacions i ja no tenen panys, sinó manetes.

Tampoc hi ha les típiques reixes a les portes i tenen colors diferents segons el mòdul. De fet, tota l'antiga presó s'ha pintat de colors que fan l'entorn més agradable, diu el director. L'antiga botiga i la bugaderia també s'han reconvertit en despatxos i el menjador s'ha ampliat. Un altre fet que sorprèn és que cap dels 50 funcionaris que treballa en el centre vesteix uniforme. Es fa, diu Lisa, per normalitzar l'entorn i perquè els usuaris visquin en un ambient com el que es trobaran a fora.

Aposta per la reinserció

La reinserció és l'objectiu final d'un centre obert i un estudi del Centre d'Estudis Jurídics del 2014 assegura que els presos fan tot el recorregut lògic. És a dir, primer estan privats de llibertat, després passen a tenir permisos i finalment, acaben en un tercer grau o una llibertat condicional.

Un cop fora, tenen un nivell de reincidència del 18%. En canvi, entre ls qui surten al carrer directament després de complir condemna, la taxa de reincidècia és del 30%. El director del Centre Obert ressalta que en l'últim any només dos interns no van presentar-se a dormir i es va haver de d'emetre l'ordre de crida i cerca.