Un 84% de les persones que han trobat feina a través del programa de Girona Actua han aconseguit un contracte indefinit o amb perspectives de continuïtat. Així ho va explicar ahir la regidora d'Ocupació, Empresa i Comerç, Glòria Plana, durant la presentació del balanç del segon any de funcionament d'aquest pla impulsat a principis del 2014 amb l'objectiu d'inserir en el mercat laboral aquelles persones en situació d'atur i vulnerabilitat, principalment joves d'entre 16 i 29 anys amb risc d'exclusió social i/o sense estudis i majors de 45 anys.

Segons va explicar Plana, des de l'inici del programa s'han inserit al mercat laboral el 56% dels participants, incloent tant les contractacions subvencionades com les insercions a través de la borsa de treball del Servei Municipal d'Ocupació i les insercions per autocandidatura. En aquest sentit, s'han atès 870 persones d'un total de 2.421, la majoria derivades pels Serveis a les Persones i disset entitats del tercer sector que també participen en aquest pla. D'aquestes, 142 persones ja han finalitzat la seva formació i han trobat feina i actualment 728 encara en són beneficiàries, un 54% homes i un 46% dones. Segons les dades presentades per la regidora d'Ocupació, el 49% dels participants tenen 40 anys o més i el 19% són majors de 50 anys, i d'aquests 178 són joves d'entre 16 i 29 anys i 550 persones de 30 a 64 anys. Plana també va constatar que la major part d'aquests participants fa més de dos anys que estan l'atur (un 43%) i tenen nivells socioeducatius baixos amb estudis cursats fins a primària (un 46%).

Anualment, l'Ajuntament de Girona destina a aquest programa una partida de 500.000 euros emprats per pagar les despeses de l'equip que orienta i forma els beneficiaris i per als ajuts a la contractació a les empreses (334.386,84 euros des que es va posar el pla en marxa).

Subvencions a empreses

En aquest sentit, les subvencions per als col·lectius de persones joves menors de 30 anys, poden ser del 50% del salari mínim interprofessional durant un mínim de tres mesos i un màxim de sis, en jornades laborals superiors a 25 hores setmanals, i per als majors de 45 anys, es finança el 100% d'aquest salari mínim al llarg de tot el període de contractació, que va de tres a sis mesos, i un 75% del sou si són jornades d'entre 25 i 40 hores setmanals.

Segons Plana, el 2015 s'ha produït un increment del 28% d'aquest nombre de contractacions subvencionades i va destacar que el fet que el 84% dels contractes que s'han fet durant aquests dos anys hagin estat indefinits o amb perspectives de ser de llarga durada significa que, més enllà de les ajudes econòmiques directes a les empreses per pagar els sous, els empresaris mantenen els treballadors un cop ja s'ha acabat la subvenció del programa. «Cada dia hi ha més empreses que perden la por a contractar gent de més de 45 anys o persones amb perfils més difícils» va destacar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont qui va afegir que, a diferència d'altres programes d'ocupació, el Girona Actua fa «d'accelerador o palanca cap a una contractació indefinida». «No resoldrem la crisi, però estem en el bon camí per evitar una cronificació de l'atur o directament la renúncia d'aquests col·lectius a la inserció laboral» va remarcar.

De cara al pròxim any i com a novetat, el consistori gironí ja està elaborant unes noves bases per tal de subvencionar empreses durant tot un any (el doble que en l'actualitat) si contracten persones de més de 50 anys per tal de facilitar a aquest col·lectiu que completi els anys de cotització que els manquen per poder-se jubilar i cobrar, per tant, la pensió.

Tot i que els pressupostos de 2016 encara s'estan elaborant i s'han de negociar i aprovar per ple, la voluntat de l'Ajuntament és mantenir la partida de 500.000 euros a aquest programa.