Els alumnes de Secundària de la ciutat de Girona superaran, en els pròxims cursos, el nombre de places existents actualment en els centres educatius. Així ho va valorar ahir la Comissió de Planificació Escolar i Equipaments en el primer plenari del curs del Consell Municipal d'Educació (CEM), després d'analitzar les dades d'escolarització per al curs 2015-2016 aportades per Ensenyament. Segons va fer constar aquesta Comissió i alguns dels membres a la sessió celebrada ahir a l'escola El Bosc de la Pabordia, alguns centres actualment ja es troben per sobre del 100% d'ocupació i per aquest motiu des de la Comissió es va plantejar l'ampliació i construcció d'aules o centres per atendre el creixement de matrícula a secundària, així com la necessitat de treballar el mapa escolar de Girona, (analitzant les dades del padró i la projecció dels grups per al proper curs escolar 2016-2017) i reforçar el seguiment de la matrícula de tot l'alumnat amb places assignades a 1r d'ESO, com a mesura per garantir la previsió de les ràtios establertes.

En relació a aquestes dades, a educació infantil i primària, es manté aquest nou curs el mateix nombre de grups -un total de 50- que en el curs anterior, però en el cas de 6è de primària es podria incrementar la ràtio si es produïssin noves peticions de matriculació, ja que actualment no existeixen places vacants.

Pel que fa a les escoles bressol, segons la Comissió, l'oferta de places, que representen un 25% del padró, estan «ben aprofitades», tot i que es va proposar un estudi del nombre de famílies en llista d'espera per tal de plantejar per al pròxim curs un possible increment en l'oferta de places públiques.

Propostes del govern gironí

D'altra banda, la regidora d'Educació, Isabel Muradàs, va presentar les propostes del govern gironí en matèria educativa previstes en el Pla de Govern de cara als pròxims 4 anys i va avançar que, en els pressupostos de 2016, ja s'hi ha previst una partida per incrementar la quantitat destinada a la convocatòria d'ajuts d'igualtat a les escoles fins a arribar com a mínim als 100.000 euros en 4 anys.

Pel que fa la resta de propostes, dues de les quals van suscitar més interès entre els membres del CEM van ser les referents a la definició d'un procés de debat sobre l'escolarització dels menors del Sector Est i sobre la zonificació de Girona, per evitar que els alumnes amb necessitats educatives especials s'adscriguin de manera desigual en els diferents centres de la ciutat, tant públics com concertats.

També es va anunciar la creació d'una Comissió de Formació Professional i Ocupacional dins del CEM, moment en el qual es va fer constar que existeix una manca d'espai per acollir l'alumnat tant de FP com de les escoles d'adults, i es va anunciar que el Consell dels Infants de Girona es constituirà finalment a principis de desembre.

Pel que fa a l'activitat del CEM, es va aprovar el nomenament de tres nous membres i es va destacar l'augment «lleugerament superior» de la participació tenint en compte la disminució del nombre de reunions. Estava previst que l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont també assistís a la sessió del ple, però la seva presència en el Parlament de Catalunya en qualitat de diputat no li va permetre arribar a temps.