Els Serveis Bàsics d'Atenció Social (SBAS) de Girona van atendre durant el mes d'octubre 1.372 persones, 153 de les quals -un 11% del total- era la primera vegada que rebien assistència d'aquest servei. Segons dades presentades per la regidoria de Serveis Socials Habitatge i Cooperació de l'Ajuntament de Girona, dels set barris dels quals es van aportar xifres, el barri de Santa Eugènia va ser on més persones, 47 en total, van recórrer per primer cop als SBAS, un 14% del total de 345 persones ateses per aquest servei.

El barris de Pont Major i Taialà per contra, van ser on es van haver d'atendre menys persones noves. A Taialà es va donar assistència per primer cop a 9 persones respecte a les 127 ateses en total (un 7%) mentre que al Pont major van ser 7 de les 91 persones (un 8%). Els SBAS són el primer nivell d'atenció a la ciutadania del sistema públic de Serveis Socials que s'encarreguen, entre altres aspectes, d'orientar i assessorar a les persones perquè siguin capaces de fer front a situacions de necessitat personal bàsica, de manca de cohesió social o familiar o de desigualtat.

Ajuts Urgència

D'altra banda, segons les dades aportades pel consistori gironí, aquest octubre, els Serveis Socials d'Atenció Primària van repartir un total de 180 ajuts d'urgència entre les famílies amb dificultats per a la cobertura de les necessitats bàsiques. Aquests ajuts d'urgència puntual són per al consum a la llar, formació, habitatge, salut, subsistència i transport, entre altres. De nou, el barri de Santa Eugènia va ser on es van donar més ajudes d'aquest tipus, 59 de les 180 repartides entre tots els barris (un 33% del total), mentre que al barri del Pont Major només se'n van donar 4 (un 2% del total). En aquest sentit, 79 dels 180 ajuts econòmics d'urgència van ser per a subsistència (un 44% del total) mentre que per transport només se'n van repartir 3 (un 2%).

Els Serveis Socials d'Atenció primària també proporcionen ajuda econòmica a través de vals medicaments i de complements de beques menjador. En el primer cas, es van repartir 115 vals dels quals se'n van beneficiar 28 persones, mentre que en el segon cas, es van repartir 119 ajudes totals o parcials complementàries de menjadors escolars corresponents a 19 escoles públiques i concertades de la ciutat.

La Sopa Acolliment

Una altra de les dades més destacades d'aquest mes d'octubre fa referència a les 32 persones sense llar ateses al Centre d'Acolliment La Sopa, de les quals només una va ser dona. Així doncs, es va tractar majoritàriament d'homes d'entre 35 i 55 anys d'edat sense vincles familiars o amb vincles molts febles i/o amb relació de conflicte. Un 65%, eren de nacionalitat no espanyola, principalment del Marroc, Romania i Europa de l'Est, i la majoria dels usuaris, entre el 75% i el 85%, presentaven una malaltia mental.

Respecte als serveis bàsics puntuals, 81 persones van fer ús dels productes i les instal·lacions per a la higiene personal, 87 es van beneficiar del menjador social i 17 homes van utilitzar el servei de bugaderia. Pel que fa al Centre de Dia, hi van passar 57 homes, dels quals un 60% no havien utilitzat mai abans aquest servei. En les dades presentades destaca que amb motiu de les Fires de Sant Narcís, es van incrementar la demanada del servei menjador o de dutxa per part dels firaires.

Xifres Habitatge

Pel que fa a l'accés a l'habitatge, i segons dades de l'Oficina Municipal d'Habitatge (OMH), a l'octubre es van adjudicar dos habitatges pertanyents a entitats financeres, estaven previstos cinc desnonaments i cinc més van ser aturats o posposats i el Servei de Mediació en Habitatge va tancar 106 casos i en seguia negociant 99. D'altra banda, segons la OMH, l'import econòmic pertanyent als lloguers impagats ascendia -el mes passat- a 11.259,10 euros.

Dades Salut

Respecte a la informació presentada per a la regidoria de Salut i Seguretat en el Treball, es van atendre 128 joves al Centre Jove de Salut Integral, 45 dels quals era la primera vegada que s'hi visitaven. De les consultes fetes, 77 van estar relacionades amb l'atenció de salut afectiva i sexual i 51 amb l'atenció de salut emocional.