El propietari del Garatge Blanch, Esteve Blanch Serra, va morir ahir a Girona als 88 anys. Nascut l'any 1927, Blanch era el fill del fundador del negoci, Àngel Blanch, i va agafar les regnes de l'empresa a finals de la dècada dels 70. L'any 1996 va cedir la gerència al seu fill Lluís Maria, però tot i això Esteve Blanc no es va desvincular mai de l'empresa, que és el concessionari de les marques Opel, Suzuki i Honda, entre altres. La cerimònia religiosa de comiat se celebrarà avui a les quatre de la tarda a la parròquia de Vista Alegre i la vetlla es fa al Tanatori de Girona.

Esteve Blanch va cursar els estudis de pèrit industrial tot compaginant-los amb les tasques al taller del seu pare. Àngel Blanch i Tauler havia obert el primer taller d'automòbils a Girona als anys 30, en el que llavors era el garatge Callicó, que estava situat a l'avinguda Jaume I cantonada amb el carrer 20 de juny, i el seu fill Esteve es va posar a treballar amb ell. En aquells moments, el volum de cotxes a Girona encara era d'allò més reduït.

Després de la Guerra Civil, els Blanch van traslladar el negoci a un petit taller del carrer Juli Garreta. Segons recorda Lluís Maria Blanch, els anys de postguerra van ser especialment durs per al negoci, però «amb molt d'esforç i constància» van aconseguir tirar endavant.

Poc després es van traslladar a la cantonada entre Juli Garreta i la ronda Pare Claret, un local ampli que de seguida es va fer famós per la seva imatge i els seus serveis. Va ser en aquell local quan, l'any 1950, van aconseguir la representació de les marques Land Rover, Austin, Morris i Mini, del grup anglès British Leyland. També van tenir, entre 1971 i 1979, la representació de la marca Peugeot.

L'empresa es va ubicar a la ronda Pare Claret fins a finals dels anys 70, període en què es va traslladar al polígon industrial de Fornells de la Selva. I va ser just en aquest moment que Àngel Blanch va deixar el negoci en mans del seu fill Esteve.

Ja instal·lats a Fornells, i de la mà d'Esteve Blanch, l'any 1980 van aconseguir la representació de la marca Opel mitjançant la firma General Motors. L'any 1985, la marca Suzuki va absorbir la fima Santana Land Rover i ara el Grup Blanch n'és el representant. L'any 1991, el grup va ser escollit per representar la marca Honda. En aquests moments, totes les marques es troben instal·lades a les naus industrials que l'empresa té a Fornells, tot i que també tenen presència a Figueres, Blanes i Banyoles.

L'any 1996, Esteve Blanch va deixar el negoci en mans de Lluís Maria, un dels seus cinc fills, que havia estudiat a la Universitat de Girona mentre treballava a l'empresa familiar. Lluís Maria recorda que a casa «el pare i l'avi sempre parlaven de cotxes», de manera que va viure el món del motor des de ben petit.

Treballador i honrat

Lluís Maria recorda que el seu pare com una persona, sobretot, «molt treballadora». «Hi dedicava moltes hores i molt d'esforç, estimava la seva feina i gràcies a això el negoci va viure una època esplendorosa», assenyala, tot recordant que Esteve Blanch «s'ho va guanyar tot per si mateix i ningú li va regalar res». «En lloc de sang, crec que tenia gasolina a les venes», afegeix. També destaca el caràcter honrat del seu pare: «Hi ha qui diu per triomfar en el món dels negocis no s'han de tenir principis, però el meu pare va ser una persona honrada i dialogant que també va triomfar».