Entre el mig centenar d’ajuntaments i altres institucions públiques on suposadament GRS Arc Local tenia possibilitats de manegar concursos per fer-se’ls a mida i aconseguir les adjudicacions també s’hi compta el de Girona. El Servei de Vigilància Duanera sospita que el contracte de 68.208 euros sobre «Treballs d’actualització del cadastre sobre immobles urbans» licitat el 30 de novembre de 2009 -governava PSC, ERC i ICV- estava manipulat tant per l’empresa com per determinats funcionaris de l’ens municipal.

En l’informe que ha servit de base a la jutgessa instructora del cas Manga per inhibir la causa als Jutjats Centrals d’Instrucció de l’Audiència Nacional s’especifica que en el cas de l’Ajuntament de Girona s’hauria comès un delicte contra les administracions públiques perquè «el procediment va ser preparat de connivència amb GRS, amb la col·laboració d’Àlex Ros [l’administrador], i la complicitat de diversos funcionaris i càrrecs de l’esmentat Ajuntament».

Les presumptes trampes en el concurs detectades per la policia duanera passen per l’elaboració conjunta del plec de clàusules administratives i tècniques que havien de regir el procediment, entre les quals es trobava l’adequació de l’oferta econòmica a GRS, «presentada» per aquesta empresa «i consensuada amb els funcionaris de l’Ajuntament», i la «facilitació per part d’Àlex Ros als responsables municipals de les altres dues empreses convidades al procediment».

L’Ajuntament defensa

L’actual regidora d’Hisenda, Maria Àngels Planas, reconeix que els membres del Servei de Vigilància Duanera van reclamar aquest expedient de contractació al setembre de 2013, però descarta que s’hagués pogut cometre cap irregularitat per part dels funcionaris i el govern municipal anterior. Principalment, perquè es tractava d’una revisió cadastral supervisada -vegin peça adjunta- i que l’Ajuntament va assumir quan el Ministeri d’Hisenda es va quedar sense pressupost per seguir fent aquesta tasca.

La regidora argumenta que resultava lògic que GRS aconse­guís l’adjudicació perquè era l’empresa que va realitzar la millor oferta i perquè «ja estava treballant en la revisió cadastral amb el Ministeri». «El que no hauria sigut normal és que a l’empresa que ja estava treballant per al Ministeri no se l’hagués convidat en aquest procediment», remarca Planas.

Respecte a la possibilitat de manipular el plec de condicions, expressa els seus dubtes per un doble motiu. En primer lloc, perquè confia en la professionalitat dels tècnics municipals i, en segon terme, perquè l’Ajuntament «va escollir el model que tenia el cadastre i que és el mateix d’Hisenda».