qualsevol operador de turisme sap que a la ciutat hi ha tres coses que el turisme no ha de deixar de visitar, i que són, per aquest ordre: a) La Catedral, b) el Call Jueu i c) els Banys Àrabs. Són tres temes perfectament diferenciats però que, al meu entendre, mai seran la icona de la ciutat. Enllaço aquests article amb el publicat el passat 20 d'octubre, titulat Girona: necessitem una icona. Anem a veure per què una sèrie de monuments, edificis, Call, indrets... mai seran la icona de Girona.

1. La Catedral de Girona, obra majestuosa, està "feta de fòssils" (pedra nummulítica). Com saben, el nummulit és un fòssil lenticular gran, i la Catedral té la nau gòtica més ampla del món, és fora de sèrie... si bé a l'Estat espanyol n'hi ha més de 30, algunes d'elles excel·lents, i a Europa se superen les 300 de catalogades. La Catedral pot ser una icona, però no la icona de la ciutat.

2. El Call Jueu, de més 700 anys reals, amb expulsió dels jueus el 1492, té entre 70 i 90 habitatges on vivia la comunitat jueva. Diuen els experts que és el segon més ben conservat d'Europa després de Praga. Dels segons mai ningú se'n recorda i això es com el futbol. El nostre Ajuntament, en una tasca impressionant de professionals de la casa, de més de 25 anys, té catalogats pràcticament tots i cadascun dels habitatges i sap qui hi vivia, com es deien, a què es dedicaven, quants fills tenien... S'imaginen tota aquesta informació museïtzada (placa informativa de bronze) al costat de la porta de la casa, amb quatre idiomes, una millora en la il·luminació nocturna i aconseguir habilitar 4 o 5 cases amb els mobles i estris de l'època? Podríem aconseguir que el conjunt dels set carrers jueus tinguessin una molt bona empenta i es convertissin en el primer Call d'Europa. No es fàcil. I no pot ser la icona de Girona, ja que a Espanya hi ha vora 30 calls i a Europa ja no diguem. És extraordinari però no és exclusiu per ser la icona que estem buscant.

3. Banys Àrabs, el mateix.

4. Basílica de Sant Feliu, el mateix que la Catedral: és excel·lent però no exclusiu.

5. Les cases de l'Onyar. Convindria una redefinició, sense roba estesa, repintades de nou amb ajuts, arreglant Canalejas -un mirador extraordinari-, són fantàstiques, són en realitat "una postal" i a més molt maca.

6. La muralla, també excel·lent, però n'hi ha moltíssimes al món.

7. Castell de Montjuïc, pendent d'una forta i total restauració. Hi ha molts castells, mai podrà ser la icona de la ciutat.

8. De manaies, que surten uns quants dies a l'any, hi han bastants indrets a Catalunya i al món on són presents.

9. La Devesa, tampoc; a Europa hi ha parcs assimilables o fins i tot més grans.

10. El Celler de Can Roca i els germans Roca. Mai els podrem pagar el que han fet, que és situar Girona al mapa del món a través de la gastronomia després de més de 28 anys de treball i esforç, però fent el símil i salvant les distàncies amb SalvadorDalí, el seu museu va començar a ser l icona de Figueres quan ell va estar traspassat. I així seguiríem amb altres indrets, museus fantàstics de la ciutat, Casa Pastors... i cap d'ells podria arribar a ésser la icona de Girona, al nostre entendre.

Recordin: la icona de Girona hauria de tenir, com a mínim, els següents 10 components, sense que en falti cap ni un. A) única, b) exclusiva, c) visitable, d) tocable i recordable, e) incopiable, f) que arribi al cervell, els sentiments, el cor de la gent i que emocioni, g) fotografiable, h) amb sentit de pertinença a la ciutat, i) pública, j) amb possibilitat d'un merchandising massiu.

Existeix aquesta icona? Sí, i fa més de 2.000 anys que la tenim, però entenc que no l'hem sabut explotar en la dimensió que es mereix. Ens cal posar la icona de Girona al món. Estic convençut que ja saben quina és i de què estic parlant.

Estimem Girona, passió per Girona, perquè Girona és pedres, aigua, matèria i memòria.