El grup municipal de la CUP-Crida per Girona ha proposat la creació d'un nou sistema de Pressupost Participat per al 2017, que permeti «empoderar la ciutadania gironina i aprofundir en la democratització de la gestió dels comptes municipals».Segons la proposta de la formació assembleària, aquest nou sistema, que substituiria els actuals pressupostos participats, permetria que el procés s'estengués a l'àmbit sectorial implicant-hi els consells municipals temàtics, i que la fase de participació es realitzés abans de l'aprovació del pressupost anual al ple. En aquest sentit, el grup municipal liderat per Laia Pèlach demana que tant el pressupost com les grans despeses «de caràcter plurianual» hagin de validar-se en consultes ciutadanes vinculants, i que es creï un Consell de Ciutat format per representants de les assemblees de barri i els consells sectorials, que s'encarregui de seguir l'execució i tancament dels pressupostos participatius. «Després de tres edicions convé fer balanç i idear noves formes de participació més eficaces i ambicioses» deia ahir la CUP a través d'una nota de premsa.

Per assolir aquest nou sistema participatiu, la formació política planteja que durant el primer semestre del 2016 s'engegui un procés ciutadà vinculant per fer balanç del funcionament dels tres anys de pressupostos participats, i elaborar el reglament del nou sistema. Amb aquest objectiu, el grup municipal va presentar una moció per al ple del pròxim dilluns, en què a més es demana que durant el gener del 2016 s'organitzi una jornada municipal de formació i debat sobre experiències de pressupostos participatius d'altres municipis catalans i de fora.

D'altra banda, el grup assembleari també proposa que un cop aprovat el pressupost municipal del 2016 i les ordenances fiscals se celebri una audiència pública «com a mecanisme bàsic de transparència perquè la ciutadania gironina conegui l'estat i la previsió en la gestió dels comptes municipals per al proper exercici».

Per la seva part i en relació també als Pressupostos Participats, el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Girona, Josep Maria Castanyer, va reivindicar ahir la necessitat d'atorgar més «preponderància» als projectes «gestats» des de les associacions veïnals que als presentats a títol individual. «Encara no hem parlat amb l'Ajuntament de Girona, però ens agradaria canviar l'esperit del reglament per tal que les associacions de veïns tinguin més pes en la votació» explicava Castanyer. «Entenem que no és el mateix una proposta o suggeriment fet per un sol veí que un projecte treballat i acordat des de l'Associació de Veïns» afegia el president de la Federació gironina.