Els Marrecs de Salt ho van tornar a fer. Un any més, la colla castellera va coronar la Catedral de Girona amb un pilar de 4 que van pujar des de la plaça catedralícia fins a les portes del monument a través de l'escalinata de 90 graons. I ho va fer en qüestió de segons, sense dubtar, amb una lleugeresa admirable tenint en compte la dificultat del repte. I en tot moment, animats pels milers de persones que no es van voler perdre un dels actes més icònics i festius de les Fires de Sant Narcís.

Minuts abans de començar, a la plaça de la Catedral tot eren nervis. Sobretot per part dels espectadors, que apostaven a favor i en contra que la gesta fos, de nou, possible. Al mig del formiguer humà, els Marrecs van alçar alguns castells per escalfar motors abans de la gran actuació de la nit, entre el murmureig i els aplaudiments del públic. De cop, però, es va fer un silenci absolut, la música de les gralles va començar a sonar i del no-res -vestint la camisa blavenca que caracteritza els Marrecs- tres figures es van enfilar una damunt l'altra fins a alçar un pilar de 4 en menys d'un minut. El pilar estava a punt. O això semblava abans de trontollar i desplomar-se sobre la pinya, cosa que va provocar crits, i fins i tot algun plor, per part del públic. Els aplaudiments, però, van ressonar de nou acompanyats de crits d'"ànims" i "força". Un suport popular que va funcionar, perquè menys d'un minut més tard, els Marrecs de Salt havien alçat el pilar de 4 i fet el cim de la Catedral de Girona sense vacil·lar. L'alegria va esclatar entre els milers de seguidors aplegats i l'himne de la colla castellera va ressonar per tots els racons de l'espai catedralici mentre alçaven un altre castell per celebrar-ho. La festa, pels Marrecs, tot just acabava de començar.

Aforament limitat

D'altra banda, no tothom va tenir la fortuna de veure l'actuació, ja que la policia municipal va tallar l'accés a la zona per evitar una excessiva massificació que dificultés una possible evacuació en cas d'emergència. Els agents -no sempre de la manera més diplomàtica- informaven els vianants que l'aforament era limitat.