Una Europa devoradora d'homes és la que presenta l'artista i pensador Lluís Bosch-Martí a l'exposició de Fires de Girona Homenatge a Walter Benjamin, que dijous va quedar inaugurada a les dues sales Carbonera i Cisterna del Museu d'Història de Girona, en el decurs d'un acte popular i molt participatiu.

En una pintura-collage recent, Bosch Martí reprodueix la figura del deu Cronos devorant un nen, una imatge que l'artista ha envoltat de diverses reproduccions d'una de les fotografies que aquest any ha colpit les acomodades consciències de l'Europa rica: l'arribada del cadàver d'un minyó de dos anys a la sorra d'una platja de Turquia. És un dels horrors del segle.

Però aquesta apel·lació crítica al drama dels immigrants i els refugiats no és l'única denúncia en una exposició de més de cent obres de diferents èpoques. Entre aquestes obres hi ha un cartell de Fires que mai no serà editat: la imatge de Joaquim Nadal envoltada de fotos de Carles Puigdemont en una estampa que té també com a protagonista la Catedral com a símbol dels «poders que queden sempre a les mateixes mans».

«En aquest exposició faig un homenatge al meu barri i la seva gent», va explicar Bosch-Martí envoltat d'amics en un acte inaugural molt concorregut. L'artista, col·laborador de Diari de Girona, va agrair als treballadors del Museu d'Història les facilitas rebudes per muntar la mostra, i va precisar que «no» volia fer cap crítica a l'equip de govern municipal.

En l'acte van prendre la paraula Nani Rocas, Pere Cornellà, Pere Pujolràs, Joan Escuder i Quim Torra, a més d'alguns espontanis, i també hi va haver una divertida i instructiva presentació a càrrec de Llorenç Carreras en el paper de Walter Benjamin, en homenatge al filòsof alemany en el 75è aniversari de la seva mort a Portbou.

Bosch-Martí va dedicar també l'exposició a Damià Escuder, «un home que durant el franquisme va ser torturat molt més que Jordi Pujol», i precisament un retrat d'aquest pensador i artista desaparegut fa cinc anys presideix la sala Carbonera. L'artista es va mostrar molt satisfet de poder exposar en aquesta sala que rep tants visitants. La mostra és visitable fins al 8 de novembre.