El Banc de Cordó de Catalunya subministra unitats pel 10% dels trasplantaments que es fan al món, i que són uns 2.000 cada any. La sang de cordó del Banc de Cordó de Catalunya ha beneficiat ciutadans de 256 centres hospitalaris de 32 països del món.

Una tercera part de les unitats s'ha trasplantat a pacients ?espa?nyols i un 45% més a altres països europeus. França és el país que més unitats del Banc de Cordó de Catalunya ha sol·licitat, seguit del Regne Unit, Itàlia i Holanda. El Banc ha enviat també sang de cordó a pacients d'Hongria, Dinamarca i Bulgària, entre altres.

Prop del 30% de les unitats de sang de cordó subministrades han anat a països de fora de la Unió Europea, sobretot els Estats Units, però també a Colòmbia, Israel, Argentina, Mèxic, Aràbia Saudita, Índia i Uruguai, entre altres.

Pel que fa a l'Estat, dels 150 trasplantaments anuals la meitat fan servir sang de cordó del banc català. Des del 2008, existeix el Programa Concordia, un projecte de cooperació interterritorial pel qual el Banc de Cordó rep també les donacions de les mares no només de Catalunya sinó també de l'Aragó, Illes Balears, Cantàbria, Extremadura, Navarra i, des del 2011, del Principat d'Andor?ra. En total, hi participen una seixantena de maternitats i això permet compartir protocols tècnics, coneixements i experiències.

Unes 300 dones gironines donen cada any la sang del cordó umbilical al banc públic del Banc de Sang i Teixits de Catalunya. En els darrers tres anys, 874 mares de les comarques gironines han fet una donació altruista al Banc de Cordó, que les gestiona per usar-la en el tractament de malalties hematològiques com la leucèmia.

El cordó umbilical i la sang que conté són elements que habitualment es rebutgen, però té cèl·lules mare capaces de generar cèl·lules de la sang i per tant, pot ser una altra opció quan un pacient necessita un trasplantament de medul·la òssia i no es troba un donant compatible.

En el cas de les comarques gironines, es poden fer donacions a l'hospital Josep Trueta de Girona, als de Palamós, Campdevànol, Figueres, Puigcerdà i Calella. Després, és el Banc de Sang que s'encarrega de tractar aquesta sang i congelar-la en nitrogen líquid per preservar-la. Actualment disposa de més de 17.000 unitats.

L'hematòloga del Banc de Sang de Girona Anna Millan explica que se sol informar de la possibilitat de la donació a la futura mare durant l'embaràs, a través de les visites a la llevadora, o en el moment del part.

La recollida de la sang es fa després del naixement de la criatura i de la secció del cordó, amb una punció quan la placenta encara és a l'úter, i no suposa cap risc ni per a la mare ni per al nadó.

"Cada cop som més selectius", explica l'hematòloga del Banc de Sang gironí, que detalla que "busquem els millors cordons, amb més qualitat i cel·lularitat".

Les donacions que es realitzen al Banc de Cordó de Catalunya no s'emmagatzemen per a un ús autòleg, és a dir, per a que la unitat sigui utilitzada pel mateix donant. Són donacions altruistes i anònimes que queden a disposició del Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (Redmo), on hi ha inscrits més de 3.300 gironins. Al seu torn, el Redmo està connectat a una base de dades amb donants d'arreu del món.

Quan un pacient no troba un donant compatible de medul·la òssia a la seva família, es posa en marxa el Redmo, que realitza les cerques tant de donants de medul·la òssia com d'unitats de sang de cordó.