L'equip de govern de Salt, format per ERC i IpS-CUP, va mostrar ahir públicament les seves ?desavinences sobre la trama urbana consolidada (TUC), que obre la porta als municipis del voltant de Girona (Salt, Sarrià de Ter, Vilablareix i Fornells) a poder acollir grans superfícies comercials. En el ple es va haver d'aprovar un tràmit més perquè aquesta figura sigui una realitat, després que hagi passat ja per la comissió provincial d'Urbanisme. Però mentre que els republicans hi van donar suport, IpS hi va votar en contra, tal com havien fet en l'anterior mandat. PSC i CiU, des de l'oposició, van criticar durament que els dos partits del govern siguin incapaços de posar-se d'acord en un tema tan cabdal. Al final, la proposta es va aprovar gràcies als vots favorables d'ERC, CiU, PSC i Ciutadans. ICV-Canviem Salt i Plataforma x Catalunya es van abstenir.

El portaveu d'IpS-CUP, Ferran Burch, va recordar que, malgrat el seu suport inicial a la TUC, a finals de l'anterior mandat ja havien acabat mostrant la seva disconformitat en considerar que "obre la porta a repetir els errors del passat i que han portat a l'actual crisi econòmica". Per a Burch, la TUC posarà en risc els comerços i la indústria local, a banda d'obrir les portes a un cert model urbanístic.

En canvi, des d'ERC, Àlex Barceló va explicar que el punt d'ahir era un tràmit més, que confirmava la voluntat que la gran majoria del ple va expressar el passat mes de febrer. Per això, va considerar que ja que la majoria de ple havia pres aquesta decisió, cal seguir amb la tramitació.

El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, va considerar que feien "un absolut ridícul". Torramadé va acusar Burch de fer "qualsevol cosa" per mantenir la cadira de tinent d'alcalde, tot recordant-li que, si hagués volgut, el tema no hauria anat al ple. "Es limiten a callar i deixar que s'aprovi amb el vot favorable de l'oposició, quan era un punt cabdal del seu programa electoral. Renuncien als seus principis perquè és més important mantenir la cadira", va indicar. Burch ho va desmentir i va assegurar que hauria estat "més còmode" canviar el vot i no provocar tensions en el govern, però que havien volgut ser honestos. A més, va recordar que en l'acord de governabilitat amb ERC es diu que s'estudiarà el model comercial de la vila, i va assegurar que es farà.

Des del PSC, Iolanda Pineda va considerar que, davant d'un tema tan important com la TUC, cal un "consens" entre els membres del govern. "No entenc que un equip de govern pugui portar a aprovació una cosa sense el suport dels seus dos membres", va lamentar. La representant socialista va criticar els canvis de posicionament d'IpS davant d'aquest projecte i va defensar que la TUC no determina cap planificació urbanística, sinó que deixa tots els municipis "més o menys en una situació igualitària". Per això, el PSC hi va votar a favor malgrat haver-se plantejat l'abstenció en vista dels desacords entre el govern.