Girona acull a partir de demà la 14a sessió del Parlament Cultural Europeu, un esdeveniment que inicialment s'havia de celebrar a Barcelona però que el nou govern d'Ada Colau (Barcelona en comú) va rebutjar. La trobada tindrà lloc al Palau de Congressos i servirà per tractar temes de cultura i cooperació europees. Tant l'Ajuntament com la Diputació han posat 30.000 euros cadascun perquè la trobada es pugui celebrar finalment a Girona.

L'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias (CiU), va aprovar pocs dies abans de les eleccions municipals, el 13 de maig, un conveni amb el Parlament per fer la trobada a Barcelona. L'acord preveia que el consistori barceloní assumís la despesa dels viatges de les 120 persones de les diferents delegacions de l'entitat, incloent-hi allotjaments i àpats. El consistori s'havia compromès a aportar inicialment 50.000 euros, tot i que la xifra era susceptible d'augmentar.

Quan Colau va arribar al govern, va decidir que no organitzaria ni finançaria aquesta reunió a Barcelona, tot argumentant que les despeses podien arribar fins als 150.000 euros i que la ciutat no les podia assumir. Davant d'això, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), es va afanyar a oferir la ciutat per acull la reunió. «Girona està preparada per acollir esdeveniments de caire internacional i cultural d'aquest tipus», va indicar. Per això, Puigdemont va parlar amb el secretari general d'aquesta organització, el suec Karl-Erik Norrman, per tal del poder dur la trobada a la capital gironina.

Dit i fet. L'acord ha reeixit i Girona acollirà des de demà i fins diumenge aquesta trobada de debat sobre cultura i cooperació que cada any se celebra en una ciutat europea de destacada rellevància cultural. Fins ara s'ha celebrat a Bruges, Lisboa, Liverpool, Atenes i Gothenburg, entre altres.

La sessió està organitzada per l'Ajuntament i la Diputació de Girona, que aporten 30.000 euros cadascun, i compta amb la col·laboració de l'Institut de la Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, que hi ha posat 50.000 euros, la Generalitat i el mateix Parlament Cultural Europeu.

D'aquesta manera, durant els propers quatre dies passaran per la ciutat artistes, escriptors, músics, historiadors, filòsofs, dissenyadors, arquitectes i altres personalitats del món de la cultura que formen part del Parlament Europeu de la Cultura.

Algunes de les conferències i taules rodones que es portaran a terme tractaran principalment sobre identitat cultural i creativitat en un món globalitzat i sobre innovació, renovació i consolidació de les identitats culturals. També faran una ponència el dia 30 d'octubre el sommelier del restaurant El Celler de Can Roca, Josep Roca, i el director de cinema Albert Serra.

El Parlament Europeu de la Cultura és un ens fundat el 2001 sota el paraigües del Consell d'Europa i aplega un grup de personalitats europees en els camps de les arts, la cultura i les lletres que cerquen el diàleg per tal de fomentar la democràcia, la cultura i la cooperació europea. Està format per 160 membres procedents de 43 països europeus.