L'Ajuntament de Girona ha impulsat aquest mandat onze taules de neteja als barris, amb l'objectiu de millorar l'eficàcia d'aquests servei a través del contacte directe amb els seus veïns. A banda de reunir-se periòdicament amb les associacions veïnals, el contacte també es farà a través de Whatsapp.

Segons explica el regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, l'objectiu és que l'Ajuntament pugui conèixer de primera mà quins són els problemes de sostenibilitat i mediambientals que pateix cada barri, per tal de tenir una diagnosi el més acurada possible i poder-los resoldre tan ràpid com es pugui. Per això, s'han creat unes noves «taules de neteja de barri» que es reuniran un cop cada trimestre i estaran integrades per regidors i representants veïnals. Per part del consistori, en formen part el propi Ribas i el regidor de barri que pertoqui. En total, hi ha onze taules arreu de la ciutat, la majoria de les quals ja han començat a funcionar. Aquest proper dilluns es posarà en marxa la de Santa Eugènia, un dels barris més poblats de la ciutat.

Però per tal de tenir informació directa entre reunió i reunió de la tarda, l'Ajuntament ha decidit obrir també grups de Whatsapp amb les diferents associacions de veïns. D'aquesta manera, els respresentants designats per la pròpia associació poden posar-se en contacte amb el regidor cada vegada que detecten que hi ha algun poblema en aquests àmbits.

Ribas explica que, en aquells barris on ja s'està aplicant, el servei funciona bé, perquè si hi ha una urgència ell rep la informació al moment i la pot passar als tècnics municipals, fet que permet solucionar els problemes de forma ràpida, sovint en qüestió d'hores.

Segons Ribas, aquest sistema permet «una interacció més propera, una major proximitat amb el ciutadà i un contacte directe per resoldre els problemes».