Amb poc més de 150 euros al mes, que recullen entre els familiars, una entitat de Salt està ajudant a mantenir oberta una farmàcia solidària a Reyhanli, a Turquia però a tocar de la frontera amb Síria. Es tracta d'un suport imprescindible per a la gent gran, els nens i per a moltes famílies que no han pogut fugir més enllà. Els malalts crònics, alguns amb càncers, poden rebre els medicaments per poder mantenir-se en vida en un lloc en conflicte.

Reyhanli es troba a 60 quilòmetres d'Alep, però les fronteres estan tancades des de fa set mesos. Al voltant de la ciutat es calcula que oficialment hi ha uns 70.000 refugiats sirians.

Dos apotecaris refugiats

La farmàcia humanitària, que rep el suport de l'Associació Solidària amb el Poble Siri de Salt, està gestionada per dos professionals vinculats a la farmàcia. Els apotecaris, que van haver de tancar el seu negoci a Síria i fugir del país, fa dos anys que van obrir l'establiment solidari. El saltenc Rafaat Sarajeddin va anar a visitar la zona a principis d'any. Va ser llavors que es va assabentar que la farmàcia havia de tancar perquè no podien pagar el lloguer del local. Per això va prometre que l'Associació els ajudaria a pagar el local. Amb el suport de l'entitat saltenca han aconseguit canviar de lloc i tenir un local més gran i més cèntric. La seva importància fa que ja hi acudeixi gent d'altres poblacions per aconseguir medicaments.

Precisament per aquesta bona fama entre els refugiats, l'ajuda humanitària internacional mitjançant les ONG occidentals i d'Aràbia Saudita i també l'Estat turc han preferit derivar cap aquesta farmàcia la distribució dels medicaments. Alguns dels medicaments poden arribar a costar uns 170 euros. L'associació de Salt està treballant amb una ONG local per també poder aportar fons econòmics per aportar medicaments. L'entitat té pocs recursos, per això, demanen aportacions al número de compte bancari 0812-8163-41-0201584545 per poder ampliar l'ajuda. A més de medicaments també intenten ajudar els nens de la guerra.