Els grups municipals PSC i la CUP-Crida per Girona han reclamat conjuntament que se celebri un Ple Extraordinari per debatre sobre el Pla Especial de Sant Narcís amb el conjunt de veïns del barri, després de «múltiples incompliments per part de l'alcalde ?Puig?demont» gairebé dos anys més tard des del primer anunci de reactivació del Pla.

Les formacions faran aquesta petició per mitjà d'utilitzar l'article 32.1 del Reglament Orgànic Municipal, on s'especifica que en el cas que «una quarta part dels regidors al Ple duguin a terme la petició d'una sessió extraordinària del Ple de la Corporació», l'alcalde de Girona «haurà de convocar la sessió dins dels deu dies següents a la sol·licitud», i la celebració s'haurà de produir «dins del mes següent a la data en què va ser sol·licitada, incloent a l'ordre del dia els punts demanats. El tema objecte de la sessió extraordinària serà, en qualsevol cas, el primer punt de l'ordre del dia». Segons els grups municipals, doncs, i a partir d'aquesta petició, l'alcalde, Carles Puigdemont haurà de convocar el Ple abans del dia dilluns, dia 26 d'octubre, i per tant es realitzaria abans del 22 de novembre.

En aquest sentit, a banda de la celebració del Ple, els dos grups han demanat una còpia del Pla Especial per poder-lo debatre amb tota la informació necessària i que es tinguin en compte els mecanismes de participació ciutadana que estableix el propi ROM.

A més, també han reclamat que totes les entitats i associacions de veïns i comerciants del Barri de Sant Narcís tinguin garantida i regulada la seva intervenció en aquest Ple si així ho consideren oportú.

Llarg retard

Les formacions van recordar que el Ple de Girona va adjudicar, al desembre del 2013, la revisió del Pla a Adrián Felip Campistol i va establir un termini d'onze mesos per completar-la. En declaracions del regidor Carles Ribas, aleshores responsable de l'àrea d'urbanisme i regidor delegat del tren, el Pla Especial tenia el propòsit de revisar la nova realitat de Sant Narcís després de la construcció de l'estació del TAV, no només en l'aspecte urbanístic sinó també de promoció del comerç o de caire social, entre altres. Les paraules exactes de Ribas van ser: «L'estudi servirà per revisar la nova realitat de Sant Narcís amb el nou mode de comunicacions que és el parc Central».

L'abril de 2014, quan el consistori va presentar la memòria de l'àrea de Promoció i Ocupació, Ribas va anunciar que la primera versió del Pla Especial de Sant Narcís estaria enllestida al juliol d'aquell mateix any.

La idea del govern de Girona, va indicar, era potenciar el barri com a «ciutat jardí» de manera que, amb el seu particular urbanisme (amb moltes cases blanques enjardinades), prengués les condicions per convertir-se en un pol d'atracció de visitants i turistes. A banda de l'anàlisi urbanística, Ribas va explicar que el document també incloïa una memòria econòmica i social.