Ramon Oliveras Turon i Josep Ribas Muntada, de l'empresa Busquets de Vilobí d'Onyar, es van tornar a endur ahir el primer premi del 17è Concurs de Paletes, organitzat per la Unió d'Empresaris de la Construcció (UEC) i que ja havien guanyat l'any passat. En total, catorze parelles de les quatre províncies catalanes van participar en aquesta nova edició del concurs, celebrada a la plaça Marquès de Camps. Els participants van haver de construir dos arcs creuats al mig.

Després de tot un matí de feina intensa -els participants tenien des de les nou a la una per aixecar les seves obres, i sort que no feia una calor excessiva-, Oliveras i Ribas es van alçar amb el primer premi, dotat amb mil euros. En segon lloc van quedar Aleix Plana Hortoneda i Vasile Safta, de Vila-seca (Tarragona), que es van endur 800 euros. La tercera posició, premiada amb 600 euros, va ser per a Josep Agustí Morer i Jordi Gener Martorell, de Santa Maria Palautordera i Sant Dalmai respectivament. El quart premi, dotat amb 250 euros, va ser per als lleidatans Josep Vidal Tugués i Miquel Olivart Jove.

Públic al voltant del concurs

El jurat va estar format pels aparelladors Joan Vilà, Sabrià Nierga i Miquel Matas, del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics, i els mestres d'obres Joan Rebugent i Josep Maria Teixidor. En aquesta ocasió no hi va poder assistir Joan Danés, que havia fet de jurat en totes les edicions anteriors.

L'organització es va mostrar molt satisfeta amb el concurs. En fer-se a la plaça Poeta Marquina, situada al bell mig de la ciutat i molt a prop de l'estació, nombrosos curiosos es van aturar per veure com els participants feien les seves construccions. Per primer cop, l'organització va fer fotografies als participants mentre treballaven i, al final de l'acte, els va entregar un marc amb cada fotografia i la inscripció commemorativa.

Els organitzadors expliquen que cada cop hi participa més gent de diferents llocs perquè hi ha persones que estan especialitzades en anar a concursos i es presenten a tots els que s'organitzen arreu de Catalunya. En canvi, hi ha molts paletes gironins que només s'apunten a aquest de Fires.

A partir d'ara, les construccions es podran veure un parell de dies més a la mateixa plaça Poeta Marquina fins que l'Ajuntament les retiri.