Salt inaugurarà aquesta tarda un nou Centre de Distribució d'Aliments (CDA), situat al carrer Pere Coll i Guitó i amb 463 metres quadrats de superfície. L'objectiu és oferir un millor servei a les famílies en risc d'exclusió social, ja que l'anterior local -al carrer Esteve Vila, on havia estat durant cinc anys- patia deficiències estructurals i tenia problemes d'accessibilitat. L'any passat, el CDA saltenc va atendre 1.376 famílies, xifra que correspon a 5.164 persones deficiàtires, de les quals un 44,4% eren menors d'edat.

L'any 2010 es va obrir a Salt el quart CDA de les comarques gironines, amb l'objectiu de cobrir les necessitats alimentàries de les famílies amb pocs recursos del municipi. Cinc any després, els problemes estructurals del local del carrer Esteve Vila han obligat a buscar un nou emplaçament per tal de garantir un servei de qualitat i adaptat a les noves necessitats. L'espai escolit ha estat un local propietat del Consorci de Benestar Social Gironès-Salt, i allà s'ha instal·lat el nou CDA a través d'un conveni de col·laboració entre Càritas i les diferents administracions locals.

El CDA és un projecte fruit d'un conveni marc entre la Generalitat, la Diputació, la Fundació Banc d'Aliments, l'Obra Social La Caixa i Càritas Diocesana de Girona. En el cas de Salt, funciona gràcies a un acord entre Càritas, l'Ajuntament de Salt i el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt, que col·laboren en el seu finançament.

El CDA proporciona aliments bàsics a famílies que han estat derivades, principalment, pels serveis bàsics d'atenció social de Salt. L'any passat es van atendre 1.376 famílies, que corresponen a 5.164 persones beneficiàries, de les quals el 44,45% són menors d'edat. D'altra banda, el centre també treballa per implicar i capacitar les persones a afrontar de forma autònoma i responsable la situació sociofamiliar en què es troben, a través de la confecció de la pròpia cistella, la contribució econòmica en funció de les possibilitats de cada família i la realització de tallers formatius.

Cursos de formació

L'any 2014, un total de 107 persones van participar en les diverses formacions organitzades pel CDA, entre les quals es van oferir cursos d'alimentació saludable i cuina econòmica, higiene familiar, estratègies d'estalvi, alimentació infantil i reparacions de la llar, entre altres.

La inauguració oficial del nou centre es farà avui a les cinc de la tarda. L'acte comptarà amb parlaments a càrrec de l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, el president del Consorci de Benestar Social Gironès-Salt, Jaume Busquets, el regidor d'Acció Social de Salt, Ferran Burch, i la presidenta de Càritas Salt, Eva Cáceres. A més, també s'oferiran visites guiades als veïns del municipi per tal que puguin conèixer de primera mà els serveis i recursos formatius que es porten a terme al CDA de Salt. I a partir d'ara, el nou centre ja funcionarà amb tota normalitat.