Viatjar per la Viquipèdia és fascinant, sobretot en dies com aquest en què, per algunes coincidències estel·lars, van plens fins al capdamunt d'esdeveniments. Resulta que avui fa 98 anys que va començar allò que es va dir la Revolució Russa, suposo que ara encara no és un bon moment per treure el tema, però ja els avanço que d'aquí un parell d'anys no es parlarà d'altra cosa.

El 24 d'octubre de 1929 es va enfonsar la borsa de Nova York i el món va entrar en un pànic que d'alguna manera conduiria ine?xorablement cap a la tragèdia de la Segona Guerra Mundial. El 1941, durant l'ofensiva de les tropes hitlerianes, van ser cremats vius 29.000 jueus a la localitat de Dalnik, a prop d'Odessa, i era també un 24 d'octubre.

Acabada la guerra, el 1945, just un 24 d'octubre es va crear l'ONU, una organització mundial que no ha aconseguit posar pau en els conflictes regionals, però -s'ha de reconèixer- sí que ha evitat una nova guerra mundial.

25 anys després, Pau Casals aprofitaria la celebració per deixar a anar aquell «I am a Catalan» a la seu de les Nacions Unides, que ha quedat profundament fixat en el nostre sentiment col·lectiu.

A Xile, un 24 d'octubre de 1970, va guanyar les eleccions Salvador Allende, que el 1973 fou assassinat en un cop d'estat orquestrat per l'administració Nixon, i més o menys al mateix temps va acabar la Quarta Guerra Araboisraeliana, anomenada del Yom Kippur, que havia començat divuit dies abans.

Aquí no acaben les coses que han passat en un 24 d'octubre. Han nascut i han mort innumerables personatges, però a mi m'ha cridat l'atenció -més enllà del naixement de Josep Irla- la desaparició d'un ara ja oblidat compositor americà, Ralph Rainger, guanyador d'un Oscar i autor de moltes cançons que van popularitzar Bob Hope i Frank Sinatra.

Rainger va morir en un desgraciat accident quan l'avió en què viatjava, el vol 28 d'American Airlines, va xocar contra un bombarder B-34. La cançó més popular de Rainger, que fins i tot van versionar orquestres alemanyes durant la guerra, fou Thanks for the memory, que és ni més ni menys el que li devem a la Viquipèdia: gràcies per la memòria.