L'oposició de Girona va tombar ahir quatre de les 13 modificacions de les ordenances fiscals proposades pel govern de Convergència de cares al 2016, que en línies generals congela la majoria d'impostos i taxes. D'aquesta manera, l'Ajuntament no podrà tirar endavant la proposta de cobrar dos euros per aparcar a La Copa ni podrà eximir de taxes els rodatges que es facin a la ciutat. A més, també van tombar la modificació en la taxa per la recollida i gestió de residus, en la majoria de casos perquè van considerar que s'hauria de fer un pagament més progressiu en funció de la renda o donar més bonificacions per a qüestions com l'ús de la deixalleria o el compostatge casolà. La quarta ordenança que van tombar va ser relativa a l'IBI, tot i que era només una qüestió tècnica de redactat. La qüestió de fons, és a dir, si l'IBI es mantenia congelat o es rebaixava un 10%, tal com volia l'oposició i permet la llei, no es va debatre, perquè l'equip de govern ja va decidir al juliol, de forma unilateral, congelar-lo.

Per primera vegada, Convergència, que governa en minoria, no va aconseguir tancar un acord amb cap grup per aprovar les modificacions de les ordenances fiscals, de manera que les va haver d'anar aprovant una per una. La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas (CDC), va defensar que la gran majoria d'impostos i taxes es congelen per cinquè any consecutiu i va dir que la situació fiscal de Girona és una de les més favorables al ciutadà de tot l'Estat. Planas va explicar que, abans que CiU entrés a governar, els impostos i taxes s'apujaven cada any, mentre que mai es congelaven tal com han fet ells «en un cicle econòmic de crisi tan llarg com el que estem vivint». A més, va defensar que han anat introduït noves bonificacions per tal de reduir els pagaments a aquells que més ho necessiten.

Aquests arguments, tanmateix, no van convèncer l'oposició. O almenys, no del tot. Una de les propostes que va topar amb el rebuig frontal de tots els grups va ser l'establiment de la figura de l'«aparcament de llarga durada», que obria les portes a cobrar dos euros diaris per poder estacionar a la Copa. Planas va recordar que aquesta proposta ja estava prevista al Pla de Mobilitat, que es va aprovar el 2014 sense un vot en contra. Els altres partits, però, no hi van estar d'acord, en considerar que primer cal arreglar altres qüestions relacionades amb la mobilitat i, quan tota la ciutat estigui més ben connectada amb transport públic, podria ser el moment de tornar-ne a parlar. «Fer-ho ara seria començar la casa per la teulada», va dir la portaveu de la CUP, Laia Pèlach. Concepció Veray (PP) va subratllar, a més, que el Pla de Mobilitat no obliga l'Ajuntament a cobrar els dos euros. La desestimació d'aquesta modificació també va suposar que no es tiri endavant l'exempió de pagament pels vehicles elèctrics de la zona blava i verda, tal com plantejava el govern.

CDC tampoc va aconseguir que cap altre partit donés suport a l'exempció de taxes els rodatges i sessions fotogràfiques ques puguin promocionar la ciutat. La portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, va explicar que malgrat veure positiu que s'incentivin els rodatges, eximir-los a tots de taxes ja d'entrada pot minvar la capacitat negociadora de la ciutat i perdre possibles contraprestacions per a la ciutat.

A més, l'oposició també va rebutjar la modificació de la taxa de residus. La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, va lamentar que no s'establís un pagament progressiu, mentre que Jean Castel (C's) va reclamar més bonificacions per a l'ús de la deixalleria.