Arran del setanta-cinquè aniversari de l'assassinat del president Companys, a Girona, com a quasi arreu del país, hi va haver ofrena floral, espelmes, parlaments i violencelista. I, com no podia ser de cap altra manera, es va celebrar a la plaça de Lluís Companys. Però, qui sap on coi és la plaça Lluís Companys? Algun dels assistents, després de consultar el Google Maps i descobrir que al geolocalitzador la plaça no existeix, van recórrer a la Policia Municipal. Però ai las!, a l'amable guàrdia urbà també se'l va haver d'assistir sobre la ubicació.

Un altre dels assistents, un activista republicà dels de sempre, no parava d'expressar, molt indignat, que la culpa de tenir el bust del president afusellat en una plaça desconeguda era dels socialistes quan encara no eren independentistes, i que van voler amagar, molt ben amagat, el record de Companys. I mentre repassava el bust enteranyinat de l'homenatjat esbufegava un «ja li podrien trobar una plaça més digna! Si fins i tot els manaies en tenen una!». I confesso que no li trec raó. A un heroi de la pàtria se li pressuposa un espai més noble que no pas una plaça interior tan allunyada del pont de Pedra.

Però voleu dir que el problema està en la ubicació de la plaça o amb el coneixement que tenim els gironins de la ciutat i dels seus barris? Que no som els ciutadans els que dignifiquem les places i els carrers? Per què és una plaça més digna que l'altra? Per la cura que en tenim els que hi vivim o per culpa de l'ajuntament de torn? Qui és més responsable: qui fa malbé les places i els carrers o qui n'hauria de tenir cura amb manteniment i atenció? És més digne apropar els herois al rovell de l'ou, al voltant de la plaça del Vi, o donem el valor just a la dignitat de tots els gironins no deixant cap plaça amb el seu heroi, sigui quin sigui el barri?

Posats a comptar, és a igual distància la plaça de Lluís Companys de la del Vi que la plaça del Vi de la de Lluís Companys. Encara que no ho digui Google.