Protecció Civil ha tombat per setè cop el Pla d'autoprotecció dels túnels del TAV a Girona presentat per Adif. Aquest pla recull tota la informació sobre la localització dels elements a tenir en compte en cas d'emergència, a qui cal avisar i com actuar, sobretot pel que fa al personal d'Adif i Renfe. El pla ha d'estar validat per Protecció Civil de la Generalitat que, fins al moment, no ha donat el vistiplau definitiu.

Segons va explicar ahir el delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, en aquesta ocasió han reclamat a Adif que faci dues incorporacions que consideren rellevants. Per una banda, Ballesta va destacar que en la versió que els han fet arribar no consta la xarxa Rescat. Aquesta xarxa de radiofreqüència està especialment dissenyada per proporcionar cobertura en tot tipus d'indrets als cossos i col·lectius professionals implicats en la seguretat i les emergències a Catalunya. Per tant, la Generalitat considera imprescindible que es doti els túnels de la tecnologia necessària per fer arribar aquesta xarxa. L'altre requisit que marca Protecció Civil és que cal que l'exterior de les sortides d'emergències estigui urbanitzat per tal que siguin «perfectament practicables» en cas d'haver d'evacuar passatgers. «Nosaltres el que demanem és que hi hagi les millors condicions per a la seguretat dels viatgers, per això volem que el pla sigui el que nosaltres reclamem», va manifestar el delegat d'Interior, que va afegir que el fet de no tenir homologat el pla «no implica que ara no hi hagi seguretat als túnels».

Reacció d'Adif

Fonts d'Adif van confirmar que, efectivament, la xarxa Rescat no està inclosa en el Pla d'autoprotecció dels túnels lliurat. Tot i això, va afegir que ja hi ha un projecte en fase de licitació per estendre aquesta xarxa als túnels de Girona i també a altres infraestructures. Pel que fa a les sortides d'emergències, van reconèixer que també s'estan tramitant els treballs d'aquelles que queden pendents d'urbanitzar i van recordar que, per exemple, la sortida de Mas Xirgu ja està acabada.

La primera versió del Pla d'autoprotecció dels túnels a Girona va arribar a mans de la Generalitat el novembre del 2012, tot i que la normativa catalana dóna de marge fins a sis mesos després de la posada en marxa de la infraestructura per presentar aquest document. Tot i això, fins al moment Adif i Protecció Civil no s'han posat d'acord per donar-li el vistiplau definitiu. Des d'Adif van insistir que el fet que la Generalitat no hagi homologat el pla no resta seguretat als túnels, ja que el pla està en vigor. A més, afegeixen que tots els treballadors en són coneixedors i saben què han de fer en cas d'emergència.