El pla de xoc per millorar el parc de la Devesa a curt termini costarà 250.000 euros i podria executar-se a principis de 2016. Així ho va anunciar ahir el regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, durant la presentació de les actuacions previstes per fer més urbà aquest espai. Tal com ja va avançar fa dues setmanes Diari de Girona, aquestes mesures comportaran una millora en la il·luminació, nou mobiliari urbà i -la més important- l'eliminació de 150 places d'aparcament (de les 175 que existeixen actualment) en el vial que hi ha al costat del riu Ter. Les 25 places restants (a tocar del pont de la Barca) es mantindran per a serveis. "La prioritat és que la Devesa sigui accessible per a les persones i no tant per als vehicles" va remarcar Ribas.

Aquesta actuació serà la més costosa del pla, amb una inversió de 150.000 euros, i implicarà canvis tant en el vial perimetral com a la passera que connecta Fontajau i la Devesa. "L'objectiu és que els vehicles puguin aparcar a Fontajau i arribar fàcilment al passeig de la Sardana" a través d'una zona "més amable, il·luminada, accessible i sobretot, segura per a tothom" explicava Ribas. Per això, s'eliminaran els esglaons del final de la passera garantint així l'accés adaptat a les persones amb mobilitat reduïda i en el passeig de la sardana es cobrirà l'asfalt amb una capa de sauló compactat.

Segons Ribas, aquest vial perimetral generarà "un passeig que ara no existeix" fet perquè "el gaudeixi" el vianant. "Ha de ser una zona dominada per al vianant i no per al conductor" subratllava el regidor de sostenibilitat, que afegia que aquest espai serà "la primera petjada per fer de la Devesa un autèntic parc urbà" deia Ribas amb relació al Pla Especial, que implicarà una futura actuació més profunda i completa en aquest parc.

Més il·luminat

Una altra de les mesures pactades entre l'equip de govern i el grup ERC-MES fa referència a la millora en la il·luminació del parc, molt emprat, sobretot als vespres, per a la pràctica esportiva. Segons va assenyalar Ribas, es podaran alguns arbres per tal d'aconseguir més llum, es reforçaran alguns punts foscos -amb excedents de fanals- i es canviaran els últims llums de mercuri existents en el parc per uns de LED complint així la normativa europea en competència energètica.

A més, segons el regidor, des del govern municipal s'ha parlat amb diverses entitats esportives de la ciutat per tal de recuperar l'anomenat "circuit del Colacao" tot instal·lant elements que permetin la localització dels metres i les distàncies.

Pel que fa al mercat setmanal, es posarà una protecció d'uns dos metres i mig als arbres del passeig de la Sardana on s'ubica normalment, tot i que aquesta acció no afectarà l'emplaçament dels paradistes. Respecte al nou mobiliari es col·locaran franges de bancs al passeig de la Sardana. Tot i això, per a la instal·lació d'elements totalment nous s'esperarà a què estigui acabat el pla especial, el projecte del qual es podria a aprovar en el primer ple del pròxim any.

Aquest pla de xoc va ser una de les condicions que ERC-MES va posar a CiU per aprovar-li el cartipàs. Per aquest motiu, la seva portaveu, Maria Mercè Roca, es va mostrar ahir satisfeta amb el resultat. "La Devesa és un espai de ciutat i hem de buscar l'equilibri entre la preservació d'aquest espai natural i la utilitat que en fa la gent de Girona" va destacar Roca.