Diferents associacions animalistes de Girona (Associació Girona Animalista, Protectora Cap i Cua, Plataforma Animalista i GAAD) han començat una recollida de signatures per tal que l'Ajuntament millori les instal·lacions de recollida d'animals que hi ha a Mas Xirgu. Les entitats demanen que es millorin les gàbies; que es compleixi la normativa referent a la tinença d'animals; que es contracti personal qualificat i que es creï una protectora municipal. El regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas (CiU), recorda que el punt de recollida de Mas Xirgu no és pròpiament una gossera, ja que els gossos i gats que s'hi porten només hi passen un temps limitat abans de ser transportats a Figueres, on hi ha la gossera compartida de l'Alt Empordà i el Gironès. Segons Ribas, és a Figueres on hi ha el principal problema, ja que la gossera està quedant cada cop més petita davant el nombre d'animals que hi arriben. Per això, explica que l'Ajuntament de Girona està buscant solucions, una de les quals podria passar per crear una gossera específica per al Gironès.

Ja fa mesos que hi ha veus crítiques amb l'estat tant de la gossera de Figueres (gestionada per una entitat per encàrrec del Consell Comarcal) com el punt de recollida del Mas Xirgu, que gestiona Girona i fa extensiu a Salt i Sarrià. La CUP ja se'n va fer ressò en el darrer ple municipal i fins i tot el Club Agility ha presentat un projecte per unir en un sol equipament les seves instal·lacions amb les del centre municipal d'acollida de gossos de la ciutat. Ara, les entitats defensores dels animals s'han unit a les veus d'alerta amb aquesta recollida de signatures, amb l'objectiu de fer una instància formal per exigir "els canvis i les millores necessàries per al benestar dels animals recollits". Segons diuen, en aquests moments les condicions en què es troben no són les més òptimes, ja que les instal·lacions són precàries i el personal que els tracta no té la formació necessària per tractar amb animals.

Ribas explica que l'Ajuntament gestiona de la millor manera possible el punt de recollida de Mas Xirgu, tenint en compte les limitacions que comporta el fet que no sigui un espai d'estada fixa, sinó un lloc on els gossos i gats passen només unes hores o dies abans de ser traslladats a la gossera definitiva de Figueres. I és a Figueres, indica el responsable de Sostenibilitat, on hi ha el principal problema, ja que l'espai està quedant sobrepoblat a causa de l'increment d'animals que va rebent. Per això, l'Ajuntament de Girona ja ha posat fil a l'agulla per posar-hi una solució.

En primer lloc, el consistori ha parlat amb els consells comarcals de l'Alt Empordà i el Gironès per estudiar possibles solucions. Segons Ribas, però, l'Ajuntament de Girona no descarta la possibilitat d'impulsar una gossera supramunicipal específica per al Gironès, tot i que també es podria continuar conjuntament amb l'Alt Empordà si se'n milloren les instal·lacions.

El que l'Ajuntament no ha acceptat, almenys de moment, és la proposta de l'Agility Club per a unificar les instal·lacions en una gossera municipal. Segons recorda Ribas, la gestió d'aquest servei no es pot atorgar "a dit" a una entitat, sinó que s'hauria de fer un concurs públic i també estudiar molt bé el terreny on s'ubica una gossera d'aquestes característiques. Segons Ribas, l'Ajuntament s'havia interessat per posar-la en uns terrenys dels Àngels, però la Generalitat va advertir que, en cas d'incendi, hi hauria problemes per evacuar els animals.