Un dels dirigents històrics del Partit Socialista de Catalunya, el gironí Joaquim Nadal, s'ha donat de baixa de la formació després de 35 anys de militància. Ho va comunicar per carta al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el dia abans de les eleccions del 27 de setembre. L'exalcalde de Girona i exconseller de la Generalitat s'havia anat allunyant progressivament del PSC en els darrers temps en el marc del debat sobiranista. El distanciament va començar durant l'etapa de Pere Navarro com a líder dels socialistes i, malgrat que es va fer notar amb discreció i a través de petits gestos i diverses piulades a Twitter, un dels punts més clars de la ruptura amb la direcció va ser quan va acceptar l'oferta de l'actual batlle de Girona, Carles Puigdemont, per presidir el pacte gironí pel dret a decidir.

Joaquim Nadal no ha volgut valorar la seva baixa del PSC, "perquè jo no tenia cap ganes que es fes pública", però ha aclarit que va voler fer-ho el 26 de setembre per desvincular-ho dels resultats electorals. "Ho he volgut fer discretament per posar distància amb les eleccions", va manifestar a Diari de Girona. A través de dues piulades a Twitter va afegir que la seva sortida del partit s'ha fet "sense haver traït mai ningú" i que "no em fa feliç haver deixat el PSC".

Nadal va ser el primer alcalde democràtic de Girona, entre 1979 i 2002, quan va cedir el relleu a Anna Pagans. També va ser el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat el 1995 i conseller de Política Territorial en els dos governs tripartits. Va exercir de portaveu del Govern i durant sis mesos de Conseller de Presidència.

Nadal ha estat vinculat al PSC des de fa 35 anys, va ser membre de l'Executiva Nacional, primer secretari (2008-2012) i president (2012-2014) de la Federació de les comarques gironines.

Es va reincorporar a la Universitat de Girona el 2012. És, a més, director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

La baixa de Nadal se suma al degoteig de socialistes que han abandonat el partit per desavinences amb la direcció respecte al procés. Dels tres gironins que van ser consellers de la Generalitat, ja no en queda cap dins el PSC, ja que també s'han donat de baixa Joan Manel del Pozo, conseller d'Educació, i Marina Geli, titular del departament de Salut. Tots tres van mostrar el seu suport a Moviment d'Esquerres (MES) en la seva presentació a Girona i Geli, com a integrant de MES, ha format part de la candidatura de Junts pel Sí.

També han deixat el partit l'exalcaldessa de Roses Magda Casamitjana; l'exdelegada del Govern Pia Bosch; l'exprimer secretari dels socialistes gironins Manel Nadal, l'exvicealcalde de Sant Feliu de Guíxols Pere Albó i els regidors de Girona Glòria Plana i Ignasi Thió, que també havia estat Secretari d'Organització de la Federació del PSC gironí.