El monument a l´heroi escocès William Wallace va incrementar un 300% les seves visites després de l´estrena de Braveheart. El mercat anglès a Nova Zelanda va créixer un 10% durant el «boom» d´El Senyor dels Anells i El Hobbit. Quin pot ser, doncs, l´impacte del rodatge de Joc de trons en el turisme de Girona? Aquesta és una de les qüestions que el professor i crític d´art Pere Parramon va plantejar ahir en la xerrada La Girona de Joc de trons i el turisme pels paisatges inventats, organitzada pels Amics del Museu d´Art de Girona. Però no només això. Parramon també va oferir un extens repàs als paisatges que han estat escenari de novel·les, pel·lícules i sèries, ja siguin reals o inventats.

Sense haver d´anar gaire lluny, a Tossa de Mar tenim el cas d´Ava Gardner i el rodatge de Pandora i l´holandès errant, que ha comportat una gran promoció a la vila. En el cas de Jocs de trons i Girona, Parramon va recordar que la sisena temporada, que és la que s´ha rodat a la ciutat, genera un especial interès en els seguidors de la sèrie, ja que el final de la cinquena els va deixar amb l´ai al cor i, a més, és la primera temporada que no està basada en un dels llibres que inspira la sèrie. Per tant, la curiositat dels espectadors és més elevada que mai davant d´una sèrie que, a més, va arrasar en els darrers premis Emmy, cosa poc habitual en les sèries de fantasia. Per tant, el nínxol de mercat ja és notable.

I Girona, de fet, ja ha començat a explotar-lo. Per exemple, s´han creat souvenirs i productes de merchandising basats en la famosa sèrie, i fins i tot els restaurants han creat plats especials en homenatge a la sèrie (només cal recordar el gelat de Jordi Roca inspirat en la mà de Jamie Lannister). Tot això comporta, òbviament, ingressos econòmics.

Ara, quin serà el veritable impacte de Joc de trons a la ciutat? Doncs, segons Parramon, dependrà de la seva capacitat per consolidar-se. I, citant el crític de cinema i professor de la UdG Àngel Quintana, va advertir que no serà tan fàcil. Parramon va recordar que Quintana ja ha advertit en un parell d´articles que la petjada de Joc de trons a Girona «difícilment» perdurarà, perquè la cultura no es pot quantificar en termes mercantilistes, sinó que va molt més enllà. I la seva pervivència depèn de la seva capacitat per oferir una nova mirada al visitant, per obrir-li una nova porta a la imaginació com han fet al llarg de la història espais on suposadament han passat històries fictícies, com el balcó de Romeu i Julieta a Verona; on s´han rodat pel·lícules, com la Fontana di Trevi, a Roma; o que han passat a formar part de la mitologia popular, com ara el mont Olimp.