anar amb bicicleta és un mitjà de transport saludable i agradable (quan hi ha bones condicions), a més d'un esport molt popular. La bicicleta respecta el medi ambient, quelcom fonamental a les ciutats, on els vehicles de motor envaeixen els carrers i avingudes. Segons els Amics de la Bici, les persones que es mouen en cotxe per la ciutat suposen el 20% dels usuaris del carrer, però acaparen el 62% de l'espai viari públic i són responsables del 97% de la contaminació atmosfèrica. El Pla de Mobilitat Urbana estima que hi ha 160.000 vehicles entrant i sortint de Girona diàriament, que els nivells de soroll superen del 77% els valors mínims fixats. Un Pacte de Mobilitat participat per la ciutadania pot fomentar una nova política de transport (ordenació vial, ús de les variants, noves zones exclusives de vianants, afavorir l'ús del transport públic, l'adaptació de voreres i una aposta decidida per a reduir la mobilitat obligada i la pacificació del trànsit juntament amb els mitjans de transport no contaminants com la circulació a peu o en bicicleta) i han de ser algunes de les prioritats per part de tots (institucions i ciutadans).

Pel que fa a la circulació en bicicleta, cal revisar i millorar on calgui el disseny de les infraestructures que existeixen prioritzant els carrils segregats, completar una xarxa bàsica entre els sectors de la ciutat, assegurar la connexió segura amb els municipis veïns i fer aparcaments de bicicletes per tota la ciutat (alts, segurs, coberts). Pel que fa al transport públic, ens cal aconseguir un sistema ràpid i econòmic; ampliar els horaris i permetre l'accés de les bicicletes i, finalment, promoure l'educació vial a les escoles, instituts i universitat tot fent campanyes públiques per a fomentar hàbits de transport sostenible i fer conèixer l'ordenança municipal de circulació.

Ja fa uns anys que l'Ajuntament de Girona va apostar per la bicicleta: amb la construcció de carrils bici i zones pedalables, primer, amb la implantació de la Girocleta, després (2009), amb 14 estacions que properament seran ampliades amb tres més i amb la creació de la Taula de Mobilitat (2011), com a òrgan de consulta i participació ciutadana sectorial amb la col·laboració de més de 70 entitats (institucions, associacions). El govern de la ciutat té un Pla de mobilitat (2013) que podríem considerar força ambiciós -segons el document marc-, sobretot pel que fa als carrils bici: 27Km actuals més cinc de nous amb les noves mesures (segons l'anunci d'inversió de 964.000 euros -400.000 provinents de la taxa turística), volent arribar als 60Km (2018). Però una aposta decidida per l'ús de les bicicletes a Girona també haurà de comptar amb aquesta visió global que dèiem i treballar de manera transversal des de les diverses àrees de l'Ajuntament que esperem veure reflectida en el proper Pla de govern i en els pressupostos. Fa unes setmanes, l'Ajuntament i els grups municipals vam rebre els resultats de l'auditoria que va fer la plataforma de Girona Mou-te en Bici sobre alguns punts de la ciutat que poden ser perillosos per als ciclistes (manca de senyalització, falta de manteniment d'alguns trams, seguretat rotondes, vorals massa alts, etc.) i algunes propostes (regulació semafòrica, facilitar el pas en contrasentit per la calçada i deixar les voreres per als vianants), la qual cosa ens evidencia la tasca activa d'aquesta entitat que, juntament amb altres col·lectius ens interpel·len (Taula Mobilitat , ple o comissió municipal) per fomentar un canvi de model. Creiem que tenim l'oportunitat, entre tots, de dissenyar una ciutat que en termes de mobilitat pensi en la seguretat, l'eficàcia, la sostenibilitat, l'equitat, l'educació i la democràcia. Aquesta serà la nostra contribució. Volem recordar la Declaració d'Amsterdam que durant la primera Conferència Mundial sobre la Bicicleta Velo Mondial 2000 proclamava el dret de totes les persones d'anar en bicicleta quan vulguin. Treballem a Girona per fer-ho fàcil.