Els veïns de Santa Eugènia continuen queixant-se de l'ocupació il·legal de pisos al carrer Agudes, ja que, segons denuncien, l'incivisme dels ocupants provoca nombrosos problemes de convivència. El problema es troba localitzat, sobretot, als números 2, 4, 6 i 8, on la policia municipal calcula que hi ha una vintena de pisos ocupats. Tot i això, el màxim que poden fer els agents és identificar-los, ja que legalment necessitarien una ordre judicial per fer-los fora si hi porten més de 48 hores. Pràcticament tots els immobles afectats són propietat d'una entitat bancària, que també es veu lligada de peus i mans perquè la llei no li permet fer fora els inquilins il·legals si no hi ha un jutge que ho ordeni. Per aquest motiu, la Policia insta els veïns a denunciar tots els casos d'incivisme amb què es trobin, i treballa amb dues empreses subcontractades per l'entitat bancària per fer el mateix.

El problema, que no és nou, es va tractar ahir en una reunió celebrada a l'Ateneu de Santa Eugènia a la qual va assistir la regidora del barri, Marta Madrenas. Els veïns van exposar nombroses queixes relacionades amb l'incivisme dels ocupes del carrer Agudes: manipulació de comptadors, filtracions i humitats, cotxes abandonats en aparcaments que no els corresponen, vandalisme i amenaces cada cop que intenten encarar-s'hi. En alguns casos, fins i tot, s'han trobat amb les rodes de cotxe punxades i escales i portals malmesos.

Trucar i denunciar

Des de la policia municipal se'ls va explicar que, segons calculen, hi ha una vintena de pisos ocupats, tot i que només en tenen 14 d'identificats. Davant d'aquests casos, els agents només poden demanar -si cal, de forma insistent- als veïns que marxin de forma voluntària, però si no ho fan no els poden fer fora per la força, ja que la llei els ho impedeix. D'altra banda, tampoc poden fer vigilàncies a l'interior d'un aparcament privat. Per això, indiquen, és important que hi hagi denúncies, ja que en el darrer any només s'han produït dotze trucades a la policia per denunciar problemes a la zona, una xifra que consideren "insuficient". A més, el cos policial treballa amb les empreses subcontractades per l'entitat bancària propietària per posar denúncies -ja n'hi ha hagut cinc- i també està estudiant la possibilitat d'obrir diligències d'ofici per part de la pròpia policia. De tota manera, la policia va deixar clar que es tracta d'un problema social que no només afecta el barri de Santa Eugènia, sinó moltes altres ciutats del país.

Madrenas, per la seva banda, va explicar que, de mitjana, la via judicial pot trigar dos anys a fer fora la gent que ocupa il·legalment i de forma incívica un immoble, de manera que és molt complicat poder treballar de forma immdiata. Tots els assistents a la reunió, tanmateix, van coincidir en assenyalar que és molt diferent el cas dels ocupes incívics que el de les famílies amb criatures que necessiten un lloc per viure. En aquest cas, una representant de la PAH Gironès va recordar que tenen tota la seva ajuda per intentar aconseguir un lloguer social. Per la seva banda, un representant de l'entitat bancària es va comprometre a transmetre les queixes veïnals.