"L'important és que les persones que vivim soles ens omplim l'agenda de tantes activitats com puguem, com més millor. No et pots quedar tancat a casa practicant el sofanet". En Carmel Serra, veí de la Devesa-Güell, viu sol però té una agenda d'allò més ocupada: fa quatre activitats a l'Espai Caixa de Girona i diverses més en altres entitats. Per això, és el "ganxo" perfecte per al programa Sempre acompanyats, on fa de voluntari. Es tracta d'un projecte impulsat per la Creu Roja i l'Obra Social La Caixa que vol pal·liar els efectes negatius de la gent gran que viu sola sense desitjar-ho. Per fer-ho, compten amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona, la Generalitat, Càritas, l'associació de gent gran del Barri Vell i Mercadal, Girona Centre Eix Comercial i l'associació de comerciants del Mercat del Lleó.

Malgrat que el programa tot just està començant a rodar, ja compta amb 30 usuaris interessats i quinze persones que volen fer de voluntaris. Segons explica Marta Soler, referent del programa, Sempre acompanyats té diferents vessants. En primer lloc, han fet un recull dels recursos que ja existeixen a la ciutat i han comprovat que hi ha 172 activitats diferents. A partir d'aquí, es dónen a conèixer entre la gent gran i se'ls ajuda en el desplaçament en cas que tinguin dificultats. A més, també s'organitzen activitats específiques per als usuaris, com promoció de la salut, reforç dels vincles i fomentació de l'oci i el lleure.

Per tal d'aconseguir que els beneficiaris del programa interactuïn entre si, s'organitzaran activitats com els Bernars per tothom, en què usuaris que visquin a prop i que tinguin problemes de mobilitat es reuniran un cop per setmana, amb l'ajuda de voluntaris, per berenar plegats a casa d'algun. També es desenvoluparà el programa Tinc veí, que fomentarà la relació dels usuaris amb els seus veïns per tal d'ajudar-se mútuament i millorar la convivència. Finalment, s'ajudarà els usuaris que tenen la família vivint fora a contactar-hi via Skype o per correu electrònic, per tal que no perdin el contacte.

Pilar Martínez, voluntària del programa, creu que és molt important que la gent gran que viu sola pugui sortir de casa i comunicar-se. "Si no, la soledat no es pot suportar", assenyala. Aquests darrers dies ha estat participant en una campanya de sensibilització per tal de donar a conèixer el programa. Tothom que hi pugui estar interessat -tant voluntaris com usuaris- poden trucar a un telèfon gratuït i donar a conèixer la seva situació.

Aquesta tarda, a més, es farà una xerrada a l'espai cívic del carrer Cristòfor Grober sobre seguretat i gent gran, amb la presència dels Mossos d'Esquadra.