L'Audiència Provincial de Girona ha confirmat l'arxiu de la denúncia d'un agent de policia que va acusar un sergent d'assetjar-lo laboralment per presumptament no deixar-lo sortir de ronda amb el vehicle oficial, mirar-lo amb actitud desafiant, assignar-li els serveis problemàtics, amenaçar-lo amb obrir-li un expedient a la mínima que en tingués ocasió o dirigir-se a ell de forma despectiva.

L'agent havia denunciat els fets abans que entrés en vigor la modificació del codi penal que elimina les faltes, on s'emmarcaria aquest cas, ja que es tracta d'un "supòsit banal o de menor entitat" segons marca la jurisprudència.

L'auto d'arxiu indica que les actituds denunciades són d'una "escassíssima trascendència" encara que reconeix que, en el supòsit de poder-se provar. "el sergent s'hauria dirigit amb poca educació al seu subordinat", cosa que judicialment no suposa una conducta censurable pel codi penal.

La secció tercera, que ha sigut l'encarregada de resoldre el recurs contra l'arxiu del cas -i l'ha confirmat- justifica la seva decisió indicant que "no s'ha acreditat degudament" que hi hagués una norma reglamentària segons la qual no es podia exlocure l'agent de realitzar patrulles amb el vehicle policial.

Sobre les mirades desafiants, es tracta d'una actitud que "no té cap trascendència, doncs no saludar a algú, o mirar-lo desafiadorament, no constitueix cap mena d'infracció penal". Com a molt es tracta d'una falta d'educació sense cap implicació jurídica.

La qüestió de l'assignació de serveis "és una tasca que correspon al sergent, el qual l'ha de fer segons criteris de competència i distribució equitativa de les càrregues". La sala no hi veu cap irregularitat i, en l'hipotètic cas que existís una extralimitació del sergent en les seves atribucions, es tractaria únicament d'una infracció administrativa o laboral.

Tampoc correspon seguir investigant si l'agent va ser vexat quan el sergent l'anomenava "gandul" perquè aquest tipus de conductes vexatòries de menor entitat han quedat despenalitzades.