L'Ajuntament de Girona ja té a punt un pla de xoc per a la Devesa, que comportarà una inversió de més de 190.000 euros, la millora de la il·luminació, més accessibilitat i l'eliminació de 150 places d'aparcament a la zona situada entre les dues barreres. El pla, que es va aprovar divendres en junta de govern, és fruit d'un acord de cartipàs entre CDC i ERC-MES. De fet, en els propers dies les dues formacions faran una roda de premsa per donar a conèixer els detalls del pla de xoc.

Ja fa temps que el govern de CiU està treballant en un pla especial de la Devesa per tal de definir-ne els usos, millorar-lo i fer-lo més pròxim a la ciutadania. Però mentre no es materialitza aquest pla tan ambiciós, ERC va posar com a condició per pactar el cartipàs que es fes un pla de xoc per tal de fer unes millores immediates al parc. Segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas (CDC), el govern local també tenia previst fer un pla de xoc, de manera que de seguida s'han posat d'acord per a consensuar-lo. Tot i que inicialment s'havien pactat 150.000 euros de pressupost, al final se n'hi dedicaran més de 190.000.

El principal objectiu del pla de xoc serà fer la Devesa el més transitable i accessible possible. Per això, es milloraran els accessos, es posarà nova il·luminació i es reduirà l'impacte dels vehicles tot eliminant 150 espais d'aparcament a la zona entre les dues barreres.

Per això, segons indica Ribas, es millorarà tota la zona de la passera que connecta Fontajau i la Devesa, amb l'objectiu que els vehicles puguin aparcar a Fontajau i accedir fàcilment al parc. La zona de la passera, doncs, es farà més amable, més il·luminada i accessible a tothom. Alhora, s'eliminarà un gran nombre de places d'aparcament a la zona situada entre les dues barreres. Mentre que actualment hi ha 175 places d'aparcament, se n'eliminaran 150 i se'n deixaran, per tant, només 25. A més, també es millorarà la il·luminació del parc, es podaran alguns arbres i s'estudiarà la col·locació de bancs al passeig de la Sardana. De tota manera, per a la instal·lació d'elements totalment nous s'esperarà a què estigui acabat el pla especial.

Mentrestant, el consistori continuarà treballant en el pla especial de la Devesa. Després de molts treballs previs amb diversos col·lectius professionals, durant la primavera passada es va fer una enquesta entre els gironins per tal que aquests poguessin dir quines activitats i usos veuen bé per al parc. Els resultats van indicar que la majoria de veïns de la ciutat veuen bé que s'hi faci el mercat, i que tant les atraccions de Fires com el certamen continuïn a la Devesa. Pel que fa als usos actuals, el 43% de les persones que van respondre l'enquesta van dir que només van "esporàdicament" a la Devesa. En canvi, tan sols un 3,7% van dir que la visitaven cada dia i un 13,6% van assegurar que hi anaven més d'una vegada per setmana. La majoria s'hi dirigeixen per a fer-hi activitats culturals o d'oci, un terç per anar al mercat i un terç més per passejar-hi.