La botiga d'autoservei Busquets, situada al número 5 de la plaça del Marquès de Camps de Girona, tancarà les seves portes el proper dissabte, 10 d'octubre, després de 108 anys d'activitat continuada per la jubilació del seu propietari, Emili Busquets i Pòrtulas, que ha complert 66 anys. L'establiment, un dels més antics de la capital gironina, va ser uns dels primers d'assentar les seves arrels a la que era llavors la part moderna de la ciutat, i des dels seus inicis va ser una botiga de venda de queviures, ciris, fruites i alguna beguda. Hi anaven a comprar, entre altres, els treballadors i treballadores de la fàbrica Grober, situada al carrer Nou.

Emili Busquets ha volgut deixar molt clar que tanca per jubilació, "malgrat que el local possiblement sigui arrendat per una altra persona que no sabem si es dedicarà al mateix ram o a alguna altra cosa". "El que sí que volem aclarir és que l'establiment del costat, el de les disfresses, que també és nostre, no tanca les portes; se?guim oberts", afegeix.

Més de mig segle despatxant

Busquets recorda que fa 52 anys que despatxa, pràcticament tota la seva vida. "Vaig entrar als 14 anys. Als matins treballava a la casa i als vespres vaig estudiar Professorat Mercantil. Era una època molt maca. Llavors les dones de pagès que feien el mercat a la plaça compraven a casa nostra cafè, sucre, xocolates, i pots de préssecs en almívar, que estaven de moda", indica.

Quan el que fins llavors era botiga va canviar a "supermercat" o "autoservei", el pare d'Emili Busquets va comprar una màquina de llaminadures que funcionava amb monedes i una altra de tabac. Temps abans d'això, també davant de l'establiment, hi havia un "sortidor" de benzina que es feia anar amb una bomba manual, i un altre, també manual, a la vorera del davant on ara hi ha la farmàcia.