Tot just és el primer cop que una dona presideix la Junta de Confraries de Setmana Santa de Girona. Ja tocava, no?

Tanta capacitat té un senyor com una senyora. Tot ho podem fer. Em vaig presentar jo i vaig sortir per majoria i em va fer molta il·lusió. No m'esperava sortir. Moltes ganes de treballar. No visc a Girona però sóc gironina, nascuda a Girona i hi he viscut molts anys. Cada setmana hi he d'anar i moure'm pel Barri Vell. Hi tinc molta relació i molts amics.

Quan fa que està vinculada al món de les confraries?

Sempre. De joveneta estava a la confraria de Jesús Crucificat. Anava a la Processó amb ells. Després amb els pares grans ho vaig haver de deixar perquè no em podia moure tant. Quan vaig poder tornar-hi, vaig entrar a la Confraria del Sant Sepulcre perquè el meu pare n'havia sigut també confrare. Ell havia estat fundador de la confraria de Jesús i els Nens juntament amb el doctor Xavier Cochs i Albert Casellas Condom. Més tard s'hi afegiria el senyor Alberch. Jo vaig entrar a la Confraria del Sant Sepulcre a l'època del president Joaquim Garcés. Em va demanar si em volia involucrar a la Junta i vaig començar a participar-hi de manera més intensa.

Que hi hagi una dona al capdavant de les confraries farà que aquestes canviïn en alguna cosa?

No ho crec. La nova Junta té el seu estil. Hi ha moltes coses a millorar. Sobretot el que tenim ganes de fer és ser presents als mitjans de comunicació. Obrir-nos a la ciutat i a tota la província, perquè tenim confrares d'arreu que vénen a la Processó. Volem obrir-ho a tothom.

És un esdeveniment tancat?

Molta gent pensa que encara és cosa de quatre amics i no ho és. No has ni de ser confrare per participar a la Processó. Simplement no has d'anar-hi en contra. La gent ha de saber que qui vulgui anar a la Processó pot triar la confraria, parlar amb el seu president, agafar una vesta o llogar-la per un preu molt mòdic i participar-hi. Llavors potser es farà confrare. Volem obrir-nos a tothom. No preguntem si un és creient o si va a missa o no. Molta gent ve a la Processó perquè hi té respecte però també n'hi ha que vénen perquè és una tradició de Girona.

Per què creu que hi ha certa percepció que les confraries no són obertes?

Potser perquè abans hi havia més senyors que senyores o perquè anem amb les vestes, que n'hi ha que en diu cucurutxos. Hi ha qui diu que hauríem d'anar amb la cara descoberta, però crec que no ha de ser així perquè preserva la intimitat de la gent. Si tu vols anar a la Processó ningú n'ha de fer res. És una cosa privada. Tant si hi vas per un tema religiós, per una promesa o per tradició.

I els Manaies, han d'acceptar senyores?

Això pertany als Manaies. És un tema que no hem parlat amb el seu president, Narcís Reixach. No ens hi posarem, de moment. No es pot dir mai d'aquesta aigua no en beuré, però el tema no està sobre la taula.

Què hi ha al programa que li ha fet guanyar les eleccions a la Junta?

Tenim moltes ganes de treballar, obrir-nos a la societat, entitats i institucions i, per exemple, mirar de millor la processó. Per exemple, posar-hi més música. Ja hi ha alguna banda, però voldriem posar un quintet de música de cobla. No n'hi ha hagut mai. També volem revifar, treballant a poc a poc i sense pausa, el Centre ?d'Estudis de la Setmana Santa, que és la que estudia la documentació, els llibres i els programes de Setmana Santa. Volem obrir-nos a les entitats i institucions de la ciutat de Girona. ?Confraria vol dir servir. Fer un ?servei a la ciutat i ser una entitat més.

Ja han arrencat a treballar?

Fa uns dies vam fer una ?trobada a Campllong i va anar molt bé. Vam ser 198 persones. Va ser molt maco i un dia de germanor. Ara ens posarem ja a treballar per preparar la Setmana Santa. ?Buscar el pregoner, fer les comissions... Ens hem d'anar reunint.