La llibreria Empúries de Girona va acollir ahir la presentació del llibre Joan Carrera, un bisbe del poble, escrit per Joaquim Ferrer i Francesc Teruel. L'acte també va comptar amb la presència del bisbe de Girona, Francesc Pardo, i el professor i escriptor David Pagès. Carrera va ser recordat pel seu compromís amb la catalanitat, amb la classe obrera i amb el cristianisme.

Carrera (Cornellà de Llobregat, 1930 - Barcelona, 2008) va arribar a ser bisbe auxiliar de Barcelona, però també inspirador de l'Assemblea de Catalunya i impulsor de diverses entitats a favor dels Drets Humans. Pagès va recordar el seu «triple compromís» amb «l'evangeli, els pobres i la catalanitat», però sobretot, també la seva vinculació amb els barris obrers. «No dubtava a l'hora d'ajudar qualsevol persona, era un home íntegre i de consens que sempre estava disposat a fer el bé», va assenyalar.

Per a Teruel, Carrera va sobresortir «pel seu amor a l'Església i el país», i el va descriure com un «intel·lectual profundament humà, compromès amb els més necessitats, amb el catalanisme polític i amb l'antifranquisme». A més, també va subrallar la seva «implicació obrera» i el fet que sempre va treballar i viure en barris de la perifèria de Barcelona.

Per la seva banda, Ferrer, va destacar també la vessant pedagògica de Carrera, que no va dubtar en explicar-se als mitjans de comunicació i allà on fes falta per poder arribar a la gent. A més, a banda de reconèixer la seva tasca a favor dels més desfavorits, també va evocar la seva capacitat per tenir una visió global de la societat i treballar pel bé comú. «Va ser un home de convicció i de testimoni», va assegurar.

Finalment, el bisbe Pardo va parlar de la seva experiència personal amb Carrera, recordant que el bisbe auxiliar va ser «un referent» per als seminaristes de la seva època. Pardo va destacar la «valentia» de Carrera per la seva posició davant la situació política i social de l'època, «on es forjava la resistència en la clandestinitat». A més, va destacar que, tot i ser «un home d'Església», Carrera mai va ser «un fanàtic».