L'Ajuntament de Girona preveu aprovar el mes vinent la normativa que ha de servir per donar compliment a la llei que obliga els habitatges situats entorns naturals a tenir una franja de seguretat contra els incendis forestals. Tot i que la llei preveu que aquesta franja ha de ser de de 25 metres, el regidor de Sostenibilitat, Carles?Ribas, va indicar que al terme municipal gironí, segurament s'acabarà establint un marge de trenta metres. Aquesta franja ha de ser amb la vegetació arbòria reduïda i amb l'estrat arbustiu esbrossat.

D'aquesta manera, el responsable municipal responia a diferents preguntes plantejades en el darrer ple municipal per la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, arran de l'incendi a la zona de les Pedreres del mes juliol.

Pel que fa a l'afectació a les famílies perjudicades per les flames que van arribar als seus habitatges, el regidor de Serveis socials, Eduard Berloso, va indicar que s'han fet diverses reunions amb els residents de la zona amb la presència de treballadors i regidors de les àrees de Serveis Socials, Urbanisme i Sostenibilitat.

Les famílies més afectades

Respecte als dos edificis que van patir més intensament les flames, s'ha comprovat que estan establerts legalment en una finca privada. En una de les vivendes, a més s'ha pogut comprovar amb documentació que, en el passat, van comprar una masia i per tant la casa té permís per ser on és tot i que no passa el mateix amb diferents edificacions annexes que han anat construint-se a la finca. Pel que fa a l'altre habitatge afectat, ara per ara no s'ha pogut certificar que, en el passat hi hagués permís per aixecar-hi cap edificació, malgrat que els propietaris també assenyalen que van comprar una masia. Berloso va exposar que s'està buscant als arxius si en la segona edificació va succeir el mateix, certament, com en la primera.

El regidor de Serveis Socials, però, ha explicat que estan treballant amb l'advocada de les dues famílies per agilitar les tramitacions, i presentar un projecte per poder regularitzar les construccions existents que s'ha demostrat que poden aixecar-se. En aquest cas, el permís definitiu depèn de la Generalitat (perquè les finques estan en un paratge). Berloso ja va avançar fa uns dies que «acompanyaran i ajudaran» les famílies a aconseguir-ho.

Brigada veïnal de neteja

La portaveu socialista també havia preguntat sobre la neteja que es farà de tota la zona i si persones que formen part dels plans d'ocupació també hi pendran part. Sobre aquest punt, el regidor responsable va indicar que s'ha fet reunions amb els veïns que han proposat participar en brigades de neteja i que aquests seran els que pendran part en les brigades de neteja, un cop es faci, prèviament, el treball més important amb màquinària. Sobre aquest punt, Ribas va assenyala que s'està apunt de fer la contractació a les empreses que s'encarregaran d'aquesta actuació. Per la seva part, Berloso no va descartar que els participants a plans d'ocupació vinculats als serveis de jardineria puguin acabar prenent també de la neteja de la zona de les Pedreres, juntament amb la brigada veïnal.